Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

60 години чества детска ясла „Първи юни“ в Добрич

60 години от основаването на първата детска ясла в Добрич отбеляза с приказен коледен концерт детска ясла „Първи юни“. Зам. – кметът на Добрич д-р Емилия Баева поздрави екипа и малчуганите с годишнината и пожела здраве, вдъхновение и удовлетворение от постигнатото.

Децата в костюми на герои от красива Коледна приказка сътвориха вълшебен празник с песни и танци, с грейнали като звезди очи и слънчеви усмивки.

През тази година се отбелязват 70 години от поставянето на началото на ясленото дело в Добрич през далечната 1950 година, когато на заседание на управата на Околийския народен съвет се предлага да се построи сграда за детски ясли, където майки могат да оставят децата си и да се включват в производството. Първоначално за целта се освобождава къща на улица Генерал Колев. Така се поставя началото на ясленото дело в Добрич.

Детска ясла „Здраве“ е първата специално построена за детска ясла сграда в града. Тя е открита на 11.10.1961 г. с две групи на един етаж и капацитет 80 легла. За децата се грижи колектив от 18 млади и ентусиазирани жени. През 1976 г. е реконструиран и ремонтиран първият етаж, обособени са помещения за още две групи. Историята на детска ясла „Първи юни“ започва да се пише през 1977 година. През октомври 2017 г. се извърши преобразуване на детските ясли в града като детска ясла №6 „Първи юни” се слива с детска ясла №1 „Здраве”.

Снимки: Община град Добрич 

  

c