Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Работна среща проведоха Областния управител и ОИЦ-Добрич

Работна среща, на която е бил обсъден предстоящия програмен период 2021- 2027, е била проведена днес, 17 декември, между Васил Карапанчев - областен управител на област Добрич, и инж. Геновева Друмева - управител на Областен информационен център – Добрич.

В рамките на срещата, управителят на Центъра е представил възможностите за финансиране на проектни идеи и създаването на партньорства по предстоящите национални, трансгранични, транснационални и междурегионални програми. Разисквана е била и възможността Областна администрация Добрич да участва и партнира в проекти на национална и транснационално ниво.

ОИЦ -ДОБРИЧ за работната Програма:

Разяснено бе прилагането на новия интегриран териториален подход за развитие на регионите за планиране от ниво NUTS 2, чрез инструмента Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Новият подход насърчава партньорството и сътрудничеството между местните власти (общини и областни администрации), представители на бизнеса, на гражданското общество, на научната общност и др. за разрешаването на общи проблеми или оползотворяване на потенциалите за развитие на конкретна територия. Кандидатстването ще се осъществява чрез разработването на концепции за ИТИ, в сътрудничество с поне трима партньори, съдържаща поне два взаимосвързани и допълващи (интегрирани) проекти/проектни идеи. Концепциите трябва да са насочени към изпълнението на конкретна цел или приоритет от Интегрираната териториална стратегия за развитие на Североизточен регион за планиране от ниво 2 за периода 2021-2027 г. Водещ принцип при изпълнението на ИТИ е на първо място сътрудничеството за решаване на общи проблеми, а не административно-териториалните граници.

Обсъдена бе и ролята, която ще имат експертите от ОИЦ при прилагането на новия регионален подход. Те ще бъдат част от състава на звената по медиация и публични консултации към Регионалния за съвет за развитие на Североизточния район. Тези звена ще имат активно участие в процеса за създаване на партньорства, информиране на обществеността за разработените концепции за ИТИ и очакваните резултати, както и получаване на обратна връзка. Наличието на обществена подкрепа за концепциите е задължително изискване за по нататъшното разглеждане  и одобрение.

През 2022 г. предстои центъра да представи всички програми за новия програмен период 2021-2027 г., след тяхното одобрение от  Европейската комисия, пред широката общественост и потенциални бенефициенти в област Добрич.

От своя страна, Областният управител отбеляза необходимостта от по-широко популяризиране на европейските програми сред бенефициентите от област Добрич и декларира готовността си за съвместна работа, бъдещи съвместни инициативи и продължаване на доброто партньорство с Областен информационен център – Добрич.

c