Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Обвиняем призна за незконно оръжие и антична находка, излиза "сух" след споразумение в Окръжен съд-Добрич

Подсъдимият за незаконно държане на археологически обект и огнестрелно оръжие Д.Д. е получил условно наказание след пълни самопризнания и постигнато съдебно споразумение.

 Добричките магистрати са одобрили споразумение, постигнато между прокуратурата и защитника на обвиняемия Д.Д., по силата на което последният се признава за виновен по повдигнатите му обвинения за незаконно държане на археологически обект и огнестрелно оръжие. От пресцентъра на съдебното ведомство информираха, че за извършените деяния - на подсъдимия е наложено общо наказание „лишаване от свобода” за срок от една година, изтърпяването на което се отлага с изпитателен срок от 3 години.

Със споразумението страните приемат за безспорно установено, че на 13 юли 2017г., в Генерал Тошево, подсъдимият е държал остродънна тръбовидна амфора с две дръжки, издължено цилиндрично тяло и краче, с обща височина от 95см. и диаметър на острието със страните от 12см., на стойност 2298.46 лева, явяваща се археологически обект, представляващ движима културна ценност - национално богатство по смисъла на Закона за културното наследство, който не бил идентифициран и регистриран по съответния ред. Според обвинението, подсъдимият е съзнавал, че упражнява фактическа власт върху археологически обект, като не е предприел никакви действия той да бъде идентифициран и регистриран, съгласно законовите изисквания.

Подсъдимият се признава за виновен и по повдигнатото му обвинение, че на същата дата е държал самоделно едноцевно огнестрелно оръжие с дълга цев, предназначено да възпроизвежда изстрели с боеприпас калибър 0.38 “rimfire“ с периферно възпламеняване, без да има за това надлежно разрешение.

Археологическият обект и огнестрелното оръжие били открити в имот в Генерал Тошево при извършено претърсване и изземване по повод на друго досъдебно производство. Оръжието било намерено в една от стаите на претърсената къща, а амфората в двора на имота, където била поставена в стойка от ковано желязо.

 Делото в Окръжния съд бе образувано по обвинителен акт срещу подсъдимия, но в хода на разпоредителното заседание страните по делото заявиха, че желаят да сключат споразумение. 

Одобреното от Окръжния съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда. Подсъдимият е осъден да заплати и сторените по делото разноски в размер на 4989.44 лева. Незаконно държаните от него предмети се отнемат в полза на държавата.

c