Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Скоро: Безплатни е-услуги, всички данни в държавен БГ облак и пълно ID в телефона

Новият курс - гражданите и бизнесът да бъдат в центъра на административното обслужване, както и да не се губи ценното време на обществото в обикаляне от гише на гише.

Това заяви при първото си официално представяне пред медиите новият министър на несформираното все още Министерство на електронното управление Божидар Божанов. По време на премиерния брифинг в сградата на Държавна агенция „Електронно управление“, министър Божанов представи приоритетите и най-неотложните въпроси, които следва да бъдат реализирани в етап 1 от заложеното в програмата на повереното му ведомоство.

Важно за новото модерно ориентирано правителство на страната е дигитализацията на ключови за държавата регистри – изграждане на централизирана система, която да обедини тези отделните електронни регистри, за да бъдат те максимално удобни за ползване.

Според министър Божанов, визията, залегнала и в предизборната програма на "Продължаваме промяната", включва поставяне на граждани и бизнес в центъра на административното обслужване.

"Това звучи познато, но досега не се случило. Електронното управление ще намали със 70% срещите с администрацията и ще допринесе икономиката да стане по-конкурентноспособна като спести време, нерви и средства на гражданите и бизнеса."

Сред ключовите теми пред новото министерство са също:

  • електронната идентификация
  • електронните регистри и тяхното ефективно контролиране

Електронната идентификация трябва да позволи лесен, бърз, удобен и безплатен достъп до електронните услуги. "В момента електронните подписи освен че не са безплатни, не могат по никакъв начин да се нарекат удобни и създават пречки дори на технически грамотни хора", счита министър Божанов.

Електронните регистри трябва да бъдат публични и достъпни за граждански активисти и медии, за да могат да бъдат обработвани и да се правят анализи къде отиват публичните средства.

Ще се работи по структуриране на министерството, базирано на досегашната Държавна агенция „Електронно управление“. „ Информационно обслужване“ АД също влиза в ресорите към новото министерство.

По думите на министър Божанов, структурата на ведомството следва да функционира като гъвкава конструкция, позволяваща бързо постигане на набелязаните резултати. Срокът, поставен за изграждане на новото министерство, е не повече от два месеца.

Божидар Божанов

Министър Божанов обяви и най-съществени стъпки, заложени за изпълнение в най-скоро време:  

  • Електронната идентификация:
    • ще се работи по пилотна система с използването на мобилните телефони
    • Личните карти остават, но тъй като всички те предстои да бъдат модифицирани (с вграден чип за данни), тази цел е заложена за следващ етап.
    • Към този момент алтернатива на сегашните пластикови карти е интегриране на личните данните чрез приложение в мобилните телефони. 
  • Отпадане на "анахронизми" като печати, сини талони, стикери. "Исторически, те са имали своята полза, но в днешния свят с повсеместен достъп до интернет са излишни."
  • Дигитализиране на трудовите книжки (на по-късен етап)
    • "Към момента това все още не е възможно, тъй като не всички данни в тях са налични в регистрите и тепърва предстои те да бъдат прехвърлени и въведени."
  • Оптимизация на редица процедури, сред тях и регистрацията на автомобили в КАТ
  • Отпадане на най-често изискваните от администрацията удостоверения и тяхното събиране на едно място. Идеята е всички тези данни да бъдат изисквани и събирани по служебен път

Съществен елемент в програмата на новия министър е и надграждането на системата на Националната база данни за населението, на Търговския и Имотния регистър. Всички те следва да разполагат с нови функционалности. Във фокуса ще е доизграждането на Националната здравноосигурителна система.

Съществено значение ще има и доизграждането на Държавния хибриден частен облак, който трябва да бъде оптимизиран с добавяне на необходимия софтуер, като целта е цялата държавна администрация да получи ефективен достъп до него. 

c