Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Нова заповед: Присъствено обучение от днес за учениците, дори при 30% съгласни с въведените от МОН мерки

От днес, 15 декември, се възстановява присъственото обучение за паралелките, в които 30% от учениците искат да се върнат в училище с тестване или „зелен сертификат“. От МОН припомнят, че до този момент изискването позволяваше това да става ако за 50% от учениците имаше съгласие за изследване или възможност да представят валиден „зелен сертификат“. В противен случай целият клас оставаше в електронно обучение, което (според МОН) ощетява желаещите да учат присъствено.

В позицията на образователното министерство се казва:

"Чрез намаляването на изисквания процент в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за COVID-19 веднъж в седмицата. Промяната беше направена с решение на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование на 9 декември."

Новата заповед РД09-4982/ 14.12.2021 г. на министър Николай Денков

"Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция. Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности."

От МОН увериха, че са осигурени необходимите тестове за изследване на всички ученици в страната за COVID-19 до Коледната ваканция.

До вчера, повече от 564 000 ученици от I до XII клас се бяха завърнали в класните стаи и вече учат присъствено. Според данните на МОН това са близо 82% от всички ученици в страната.

Повече от 85 000 ученици влизат в клас без изследване в общини с по-малко от 250 болни на 100 000 души. От днес и област Добрич попада в тази група - с актуални ниво на заболяемост 241.34 на 100 000 души.

Почти 480 000 деца и младежи са в училище със „зелен сертификат“ или тестване за COVID-19 веднъж в седмицата в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Над 48 200 от тях - един от всеки десет, има валиден документ на ваксинация, преболедуване или наличие на антитела.

Обобщените официални резултати от двукратното тестване (на 6 и на 13 декември) сочат следното:

  • установени са 232-ама заразени ученици
    • Най-много – 92, са регистрираните позитивни в началните класове
    • На второ място са гимназистите - 72 позитивни резултата
    • при учениците от V до VII клас положителните тестове са 68
  • 60 са позитивните учители, а броят при непедагогическите специалисти е 32

Усреднените резултати от представените от МОН данни за двуседмичния период сочат:

  • при учениците:
    • 16 позитивни ученици за ден в страната или по около един засечен заразен седмично във всички училища на територията на една област
  • при педагогическия и непедагогически състав:
    • по 4-ма учители и по двама непедагогически специалисти средно за ден в страната
c