Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Криза: НС замрази цените на ток и вода за потребителите, от КЕВР обсъждат увеличение

Днес депутатите в 47-ия Парламент одобриха предложеното от парламентарната група на ГЕРБ-СДС въвеждане на мораториум върху цените на тока, парното и ВиК услугите.

Решението беше взето почти единодушно - със 186 гласа "За", двама гласуваха "против" и други двама с "въздържал се".

Успоредно с това, днес членовете на Комисията за енергийно и водно регулиран /КЕВР/ предвиждаха да се обсъжда предложението на работна група към Комиксията за нова, по-висока цена на парното и тока от началото на 2022 г.. В последствие стана ясно, че заседанието с отлага заради приетия вече мораториум.

Припомняме, че по-рано през деня от Кабинета "Петков" излязоха с остра позиция по исканото от КЕВР повишение цените на услугите, предлагайки създаването на временна парламентарна комисия като единствен вариант в конкретния момент за изход от енергийната криза.

Независимо от гласувания и неподкрепен единствено от представителите на ДПС мораториум, народните счетоха за нужно да бъде създадена и Временна комисия по въпросите с енергийната криза. Предложението бе подкрепено с гласовете на управляващото мнозинство - със 163-ма гласували "за".

По думите на началника на новоизбрания редовен Кабинет, целта на времената парламентарна комисия ще е анализ на взетото вече решение за мораториум и при необходимост прегласуване пр необходимост на нов текст.

c