Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

10 деца са върнати в училище в община Добричка

10 деца от община Добричка са върнати в училище от началото на годината. Това става ясно от отчет за дейността на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ за 2021 година, който ще бъде внесен на предстоящото заседание на Общинския съвет.

През настоящата година са посетени 12 семейства - на 5 малолетни и 18 непълнолетни ученици. От тях 10 са били незаписани за учебната 2021/ 2022 година, а и пет - отпаднали от образователната система. Проведени са многократни разговори с техните родители и настойници. При посещенията е предложено осигуряване на педагогическа, психологическа и правна помощ от юрист към комисията по проблеми, свързани с отглеждането, възпитанието и обучението на децата. Консултирани са по въпросите за социално подпомагане и достъп до социални услуги в общността. Уведомени са относно спиране на месечните помощи за допуснати неизвинени отсъствия, за отпускане на еднократна помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година, за възможностите за допълнително обучение по български език на учениците, за които той не е майчин.

От отчета на МКБППМН става ясно, че от началото на годината са разгледани осем възпитателни дела срещу 14 деца от община Добричка, едно от които е малолетно. Пет от делата са за извършване на кражби, две - за нанасяне на материални щети и едно за нанасяне на обиди.

c