Европа за нас

До юни 2022 г. ЕК ще емитира дългосрочни облигации в размер на 50 милиарда евро

NextGenerationEU: До юни 2022 г. Европейската комисия ще емитира дългосрочни облигации в размер на 50 милиарда евро

След успешното начало през юни 2021 г. на заемането на средства с цел да се финансира инструментът за възстановяване NextGenerationEU, Европейската комисия обяви днес своите планове за емитиране, за да покрие нуждите от финансиране по NextGenerationEU за първата половина на 2022 г.

В плана се предвижда между януари и юни 2022 г. да бъдат емитирани дългосрочни облигации на ЕС (EU-Bonds) в размер на 50 милиарда евро, които да бъдат допълнени от краткосрочни съкровищни бонове на ЕС (EU-Bills). По този начин Комисията ще продължи да бъде в състояние да покрива всички плащания, дължими по Механизма за възстановяване и устойчивост и по всички други програми по инструмента за възстановяване NextGenerationEU през този период.

От юни 2021 г. насам Комисията е набрала 71 милиарда евро за NextGenerationEU чрез дългосрочни облигации на ЕС, 12 милиарда евро от които — чрез първата по рода си емисия на екосъобразни облигации в рамките на NextGenerationEU. Освен това към настоящия момент ЕС е емитирала съкровищни бонове на ЕС на стойност около 20 милиарда евро. Въз основа на това Комисията изплати 54,15 милиарда евро на държавите от ЕС като предварително финансиране по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост и над 6 милиарда евро на други програми на ЕС, които също получават финансиране от NextGenerationEU. По този начин през 2021 г. всички заявки за плащане бяха напълно покрити.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *