Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

БФБ обяви шампионката от Добрич Стойка Кръстева за боксьор на годината

Българската федерация по бокс изпраща една от най-успешните си години в съвременната история. Родните национали са спечелили общо над 100 медала от международни турнири във всички възрасти. В това число олимпийската титла на Стойка Кръстева в Токио, два бронзови медала на Радослав Росенов и Уилиам Чолов от Световното първенство за младежи и девойки в Келце, както и още 8 отличия от Европейски първенства – 2 златни на Росенов и Чолов в Будва, Черна гора, заедно с 6 бронзови, дело на Ергюнал Себахтин, Ясен Радев и Мелис Йонузова на първенството за мъже и жени до 22 години в Италия, Даниел Кирилов и Кирил Борисов от шампионата за младежи и девойки в Будва, както и на Константин Костов от първенството за юноши и девойки в Тбилиси.

„Радвам се, че успяхме да постигнем успехи на почти всеки един от турнирите, на които имахме участие. Разбира се, безспорният връх е на Стойка Кръстева, която стана олимпийска шампионка и зарадва цяла България с представянето си. Тя е и нашият Боксьор на годината! Единствено съжалявам, че останахме без медал на Световното първенство за мъже, но вярвам, че с усилена работа и постоянство, както и с навлизането при мъжете на младежите, които се доказаха тази година, ще вземем нашия реванш“, каза в Пресклуб „България“ президентът на БФ Бокс Красимир Инински.

Той отличи добрия екип, с който работи във федерацията, както и много сериозния труд, който са свършили всички треньори, за да бъдат постигнати въпросните резултати.Стойка Кръстева, която в понеделник бе обявена за носител на „Спортен Икар“ за 2021 година, допълни, че за нея ще бъде удоволствие и чест, ако бъде посочена от журналистите и за Спортист на годината. „

Това ще бъде прекрасен завършек на моята кариера. Разбира се, че бих искала да се случи, защото ще е оценка за всичко, което аз и целият екип до мен, успяхме да постигнем“, каза олимпийската ни шампионка от Токио.Кръстева и нейният личен треньор Борислав Георгиев изразиха задоволство от факта, че все повече деца проявяват интерес към бокса. Те отчетоха, че в клуба на „Локомотив“ София в момента тренират над 130 деца във всички възрасти. От БФ Бокс пък допълниха, че интересът към спорта в национален мащаб също е завишен, предвид че в момента са картотекирани над 1500 боксьори.

c