Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Певицата на Добруджа Калинка Вълчева: Когато Петя запее, аз се разплаквам

„Всеки път когато Петя запее, аз се разплаквам. Защото това е чудесен глас, всички казват, че е близко до моя и че тя е продължение на Калинка Вълчева”. Това сподели за Про Нюз народната певица от Тервел по повод спечелването на „Гласът на България” от 21-годишната Петя Панева от Варна. „Аз съм горда с това дете, горда съм, че съм допринесла с нещо поне малко”, допълни Вълчева.

Посочи, че с нетърпение е очаквала изпълненията на Петя в „Гласът на България”. Докато тя пеела винаги си е мислела, че ще спечели формата. По думите й когато снощи на финала са останали само Петя и Георги от Добрич, с когото също не гордее, е била малко притеснена. Но въпреки това нещо й подсказвало, че Петя ще е победителят.

„Петя е едно много добро, много съвестно дете. Много е възпитана, с много висока култура”, сподели Калинка Вълчева. Разказа, че я познава от преди 7-8 години. Тогава Петя Панева я посетила в родното й село Сърнец, където живеела тогава, заедно със свои близки. Момичето казало на певицата: „Ти си моят идол”. Запяло нейна песен. „И си викам – Боже мой, това аз ли съм? Не можех да разбера аз ли пея или Петя”, сподели народната певица.

Петя Панева на сцената на Общински младежки център - Добрич по време на концерта, на който Калинка Вълчева получи почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики – златен

Дано се възвърне любовта на народа към хубавата, традиционната народна музика, каза Вълчева. И допълни: „Лошото на този конкурс е, че всички изпълнители пееха на английски. Само снощи Георги пя българска песен. Защо не пеят на български? Къде остават корените ни? Какво става с България и с традициите й? Фолклорът е нещо, което трябва да се съхранява, трябва да го пазим като очите си. Това голямо богатство, което го имаме, го няма никъде. Светът е луднал по българския фолклор, а ние тук се мъчихме някак си да го затрием. Но не зависи от народа, зависи от управлението”.

Калинка Вълчева смята, че Петя Панева я очаква голямо бъдеще като народна певица. Посочи: „Ако тя иска да остане Петя Панева трябва да продължи с истинските народни песни. Да не слуша тези, които й казват, че е скучна. Няма такова нещо. Народната песен, народната музика са за умен народ”.

„На мен много пъти са ми казвали: „Запей някакви други песни” – сподели народната певица. – Аз пея и цигански песни, и турски, и румънски, арабски, унгарски и какво ли не. Обаче си останах певицата на Добруджа. Аз не пея тези песни по концерти, а където трябва. Като отида в Унгария ще запея някоя тяхна песен”.

Калинка Вълчева пожелава на Петя Панева да е жива и здрава, много щастлива. „И наистина – ако иска да бъде Петя Панева, да върви с чистия български фолклор”, допълни тя.

c