Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Осъдиха 19-годишен на 16 месеца затвор, откраднал 246 лева от жена в Добрич

Състав на Окръжния съд в Добрич призна за виновен подсъдим по обвинение за кражба и използване на платежен инструмент без съгласието на титуляра. Съдът  определи 19-годишният Д.А. да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от 16 месеца при общ затворнически режим. От пресцентъра на съдебното ведомство уточниха, че на подсъдимия е наложена и глоба в размер на 46.45лева.

Д.А. е признат за виновен в това, че на 27 и 28 март 2021г., в Добрич, при условията на продължавано престъпление, използвал дебитната карта на жена от Добрич без нейното съгласие, като изтеглил общо 46.45 лева. Съдът призна вината на подсъдимия и по повдигнатото му обвинение, че в условията на повторност в немаловажен случай, откраднал от същата жена 200 лева.

Според описаното в обвинителния акт на 27 март 2021г. подсъдимият влязъл в къщата на потърпевшата през входната врата, която не била заключена. В близост до вратата видял дамската чанта на жената и взел намиращата се в нея парична сума в размер на 200 лв. и дебитната й карта, заедно с листче, на което бил записан ПИН кодът. Пострадалата забелязала липсите на следващия ден, уведомила сина си и той подал сигнал за станалото в полицията и в банката, издател на дебитната карта, за да я блокират. Междувременно подсъдимият успял да използва платежния инструмент на банкомати в Добрич, като осъществил две успешни транзакции, всяка от тях за сумата от 20.00 лева. Направил още 4 опита да тегли пари с чуждата банкова карта. Младежът два пъти използвал дебитната карта и на ПОС терминал в магазин в Добрич, като успял да направил едно успешно плащане за сумата от 6.45 лева.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият призна вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

c