Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Бившият кмет на Добрич Детелина Николова с почетен знак по повод 25 години НСОРБ

Бившият кмет на Добрич Детелина Николова е отличена на официалната церемония по връчване на Юбилейни награди на НСОРБ по повод 25-ата годишнина от създаването на организацията, съобщи тя за Про Нюз Добрич. Тя е получила почетен знак за цялостен принос в развитието на НСОРБ – за дългогодишната й работа в местната власт – 3 мандата кмет и три мандата член на управителния съвет на НСОРБ.

В София се отпразнуваха 25 години от създаването на Националното сдружение на общините в Република България. На събитието бяха поканени дългогодишни кметове, председатели на общински съвети и членове на управителни органи.

„Юбилеят е повод за равносметка и вяра, че постигнатото през годините ще бъде съхранено, продължено и разширено в бъдеще. Днес НСОРБ обединява всички български общини и е незаобиколим фактор в обществения живот на България.

Постигнатото дотук е благодарение на усилията и всеотдайния труд на стотици хора през годините – членове на ръководните и контролни органи, кметове и председатели на Общински съвети, общински експерти и не на последно място – подкрепата на българските и чуждестранни партньорски организации“, посочват от НСОРБ.

Събитието беше уважено от президента Румен Радев. Държавният глава посочи, че увеличаването на оперативната и финансова самостоятелност на общините са предпоставки за силна държава и проспериращо общество и опитът в Европа доказва това. Румен Радев заяви, че у нас на практика местната власт е почти изцяло зависима от изпълнителната власт, което води до ниско заплащане на общинските кадри, непрекъснато растящи задължения на местните власти, съчетани с ограничените им правомощия. Пряката връзка между печалбите на фирмите и приходите в общинските бюджети ще доведе до ускорен социален и икономически растеж, допълни държавният глава.

На събитието, в качеството си на председател на Фондацията за реформа на местното самоуправление, на която е председател на УС от 1998 г., е присъствал и друг бивш кмет на Добрич Лъчезар Росенов.

Припомняме, че той беше между инициаторите и основателите на НСОРБ преди 25 години, беше заместник-председател и член на управителния съвет на сдружението. А по време на неговия мандат Добрич стана домакин на Първото общо събрание на сдружението, както и организатор на Първата годишна среща на местните власти в България. В Управителния съвет на Националното сдружение на общините Росенов бе натоварен с връзките с европейските институции. В продължение на 6 години той беше член на българската делегация в Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа, от които първите две - ръководител на делегацията.

c