Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Разширяват оранжериите за хидропонно отглеждане на домати и краставици край Балчик

Оранжерийният комплекс за отглеждане на домати и краставици, който се намира в местността Зюмбилията в землището на балчишкото село Църква, разширява дейността си, става ясно от сайта на Община Балчик.

Инвестиционното предложение предвижда изграждане на нов оранжериен блок непосредствено свързан със съществуващите сега оранжерии. Общата площ на оранжерийния комплекс след разширението ще бъде 12,5 декара.

Новият блок – оранжерия тип „готическа арка“, ще бъде с площ 6,4 декара. Технологията на производство на зеленчуци включва производство на разсад и хидропонно (безпочвено) отглеждане на домати и краставици в субстрат от перлит със зеолит в хоризонтални контейнери. Хидропонното отглеждане предвижда компютърно контролиране на хранителната среда, осветление и микроклиматични характеристики.

Новата оранжерия ще е с капацитет около 1,8 – 2,3 тона продукция месечно. Общо оранжерийният комплекс с работещия вече участък ще произвежда 3,6 – 4,6 тона зеленчуци на месец.

Инвестиционното предложение е на земеделски производител от Варна.

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна даде зелена светлина за изграждане на разширението на оранжерийния комплекс, който съществува от 4 години. Инспекцията излезе с решение да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда относно инвестиционното намерение. Комплексът не засяга защитени територии.

c