Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Българска асоциация "Биопродукти" отбелязва 12 години от учредяването си

"12 години борба за признание на биопродуктите, произведени в България. 12 години борба с вятърни мелници. Посрещахме и изпращахме министри - добри и лоши. Чиновници - разбрани и неразбрани.

Не се отказахме от каузата, не спряхме да сме емисари.  Като възрожденци налагахме производството без  пестициди,  без химия,  без ГМО.  Защото нашата продукция се грижи за  здравето на децата ни! Мисията ни за чиста околна среда - почви, въздух, биоразнообразие, все повече има смисъл".

Това заяви председателят ан Българската асоциация "Биопродукти" Албена Симеонова по повод рождения ден, който БАБ чества днес.

Българска Асоциация "Биопродукти" (БАБ) е браншова организация, обединяваща производителитe, преработвателите и търговците на биологични суровини и продукти в България. Единствената подобна асоциация у нас. С членска маса, надхвърляща 280 сертифицирани фермери, преработватели, търговци, институти и фирми, БАБ е двигател и говорител на сектора на национално ниво.

От създаването си през 2009г. досегаБАБ работи за:

  • Утвърждаване на биологичните продукти на българския пазар
  • Защита на интересите на биоземеделците пред всички институции
  • Осъществяване на трайни връзки между производителите на биологични суровини и продукти в страната и чужбина
  • Изграждане на лоялна конкуренция между конвенционалния сектор и биосектора
  • Участие в работните групи по подготовка на законодателството, касаещо биологичното производство
  • Участие и организиране на изложения, фермерски пазари, и семинари, с цел популяризиран на биопродуктите и дейността на асоциацията.

Още с учредяването си Асоциацията си постави задачата да представлява, подпомага и насърчава производителите на биологични продукти в България; да се грижи за интересите на членовете си пред държавните и общински органи, както и пред други органи и организации; да съдейства на своите членовете като производители на биологични продукти, за издигане на техния престиж и икономически напредък; да консултира, обучава и популяризира биологичното земеделие. Важна част от дейността на асоциацията е защитата на интересите на биоземеделците пред различните институции – съветване на членовете на асоциацията по отношение на правилата за прилагане на ПРСР относно биологично производство.

Член на всички работни групи, свързани с изменения на наредбите, имащи отношение към биоземеделието. БАБ беше член на Междуведомствената комисия по биологично земеделие от февруари 2013 г.

БАБ участва в множество изложения и семинари през последните години, като по този начин популяризира дейността си, биоземеделието като цяло и рекламира дейността на своите членове.

По повод празника Албена Симеонова се обръща към членовете на асоциацията с думите:

"Работата на биофермера  е  вдъхновение.  Много често пренебрегвана и унижавана.

Но вие, момичета и момчета биопроизводители, не спряхте, не се отказахте. Нашите деца вече поемат работата ни успешно. И така трябва! Защото за да оцелее, човечеството трябва да заложи не на алчното земеделско печалбарство,  бълващо болни храни,  натъпкани с химикали,  а на биологичния продукт,  произведен с много любов в полетата и фермите, пълни с пчели и пеперуди. Където ухае на билки и здраве!

Честити да сте,  Български биопроизводители!

За много години!"

c