Водещи новини Каварна Общество

Община Каварна очаква да получи право да стопанисва нос Калиакра

При посещението си в региона неотдавна служебният министър на културата Велислав Минеков сподели, че се обмисля вариант за промяна в стопанисването и управлението на нос Калиакра.  Към момента именно подопечното му ведомство е принципал на уникалната туристическа забележителност.

„Би било добре да има синхрон в стопанисването на тази културна и туристическа забележителност. Надявам се да успеем да постигнем това с новото правителство“, коментира пред Про Нюз Добрич кметът на Каварна Елена Балтаджиева.

Идеята е нос Калиакра да бъде предоставен за управление на Община Каварна, за да може тя да възроди този забележителен обект в много по-добра светлина.

„Там има търговци, които не са настанени по законно установения ред. Нямаме намерение да строим там, да правим чудеса. Но има възможности за обезопасяване, за охрана, за контрол на обекта, както и за обезпечаване на поддръжка“, смята кметът.

Според нея, ако нос Калиакра бъде предоставен за управление на Общината, местната власт би могла да му придаде облик, който да го направи достатъчно привлекателен и приветлив за туристите.

„Но пак подчертавам, че не говорим за строителство или други изменения на обекта. Той попада в защитена зона. При него имаме съвкупност от природа и история. Калиакра е уникално място и трябва да се гледа на него с други очи. Считам, че има възможност да се кандидатства за финансиране по програми, за да може да се подобри обликът на този забележителен културен и туристически обект, така че той да привлича още повече туристи от цял свят. Защото, когато ти е даден за управление, можеш да вложиш цялата си енергия за развитието му, за създаване на добавена стойност. Защото Калиакра е много посещавано място, съвкупност от забележителна история и уникални природни дадености. За мен не е достатъчно само туристът да влезе и ние да му разказваме история. Трябва да му се осигурят добра хигиена и безопасна среда за придвижване“, коментира Елена Балтаджиева.

Тя смята, че търговците, трябва да пребивават законосъобразно и да са добавка към чара на Калиакра. „Това е културен паметник и трябва да има приличен облик. Идват много чужденци и те трябва да усетят мястото още при самото влизане. Тепърва предстои да се работи в тази насока. Ако има синхрон и държавата ни помогне, като ни го предостави за управление, вярвам, че това само ще допринесе за развитието на този уникален туристически обект“, подчерта още кметът. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.