Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Цената на хляба в област Добрич скочи с 15-20% заради скъпите брашна, ток и горива

Цената на хляба в област Добрич през последните месец-два се е вдигнала с около 15-20%. Поскъпването може да продължи и след Нова година, прогнозират производители.

Още през октомври експерти коментираха, че цената на хляба ще се вдигне до края на годината заради растящите цени на тока, горивата и пшеницата. Специалистите казаха, че поскъпването ще е различно при различните производители, защото някои от фирмите все още намират резерви в бюджетите си. В област Добрич някои от хлебарите вдигнаха цените си в края на август с 5-10 стотинки. Сега в магазините обикновен бял хляб от 600 гр. се продава за около 1.50 лв.

„През август цената на брашното беше 640 лева за тон, а към настоящия момент гони 1000 лева. Токът се увеличи 4 пъти. Нормално е хлябът да поскъпва, макар и не с такива темпове, като брашното и ел. енергията. Истината е, че ако гонехме цените на брашното и тока, трябваше досега хлябът да е станал 2 лева“, коментира за Про Нюз Добрич Тошко Няголов - производител на хляб от Ген.Тошево и председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите му има хлебари, които са на ръба на оцеляването и не знаят до кога ще могат да издържат. Някои са намалили производството си и освобождават хора. Част от тях са се запасили с брашна и продукти за тестените закуски, но и те са на изчерпване. Производителите на хляб ако не седмично, то на две седмици зареждат брашно. „Аз днес купих брашно за 930 лв./тон, което е стара цена, защото е обявена новата - 980 лв./тон“, казва Няголов. Той за последно повишил цената на неговия хляб преди седмица.

В момента най-общо цената на хляб от 600 гр. на едро с ДДС е 1.20 лева, 700-грамовият е 1.30 лева. В магазина обикновен бял хляб се купува за 1.50-1.60 лева. В страната, в някои региони, вече имало и цени от 2 лева.

След Нова година може би ще има още поскъпване на хляба, защото се предвижда брашното да мине 1000 лева за тон.

„Причините за високата цена са няколко. Първо брашното - то се вдигна с 15-20 ст. за килограм в рамките на месец и половина. Аз лично този месец платих ток два пъти повече, отколкото преди два месеца и половина. Газът и всички енергийни разходи са нагоре. Как да се запази цената на хляба? Това означава да работим на загуба“, коментира Радослав Райков, собственик на марката „Ради Бред“.

Райков предлага в магазините си 17-18 вида хляб. Вдигнал е цените си с 15-20% преди два месеца, когато дошло първото завишение на брашното и поскъпването на ел. енергията за индустриалното производство. Обикновеният селски бял хляб от 600 грама при него струва 1.50 лв.

Брашното е по-скъпо заради пшеницата – от 350 лева за тон преди година, сега е тя е 550 лв., респективно поскъпва брашното. Цените с нагоре заради световната борсова цена на пшеницата. При луксозните видове хляб също има повишение, отговарящо на скока на по-специалните брашна и останалите консумативи.

„Подобрителите също поскъпват, защото те са на основата на брашното, но аз не работя с добавки. Маята също е по-скъпа, всичко като суровини е нагоре, така че е нормално колеги да вдигат цената. Някои са я вдигали по два и по три пъти. Аз също ще вдигна цените пак, но искам да се стабилизират цените на суровините, тока горивата, за да си направя крайната калкулация. Иначе какво се получава – хлябът поскъпва през месец-два и потребителят да не знае какво става“, коментира Райков. 

c