Култура Общество

Български камерен оркестър Добрич и звезди на Варненската опера с коледен концерт на 15 декември

Български Камерен Оркестър – Добрич, с диригент Иван Янакиев, ще поднесе на добричката публика коледен концерт 15 декември от 18.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Програмата включва произведения на Хендел, Бах, Шуберт, Чайковски и др.

Като солисти в концерта са поканени звездите на Държавна опера – Варна, добричлийките Галина Великова,  сопран и Силвия Ангелова – мецосопран.

Галина Великова е родена в Добрич. Възпитаник е на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“. Завършила е НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София в класа на проф. Илка Попова. От 2004 г. е артист-хорист в Държавна опера Варна, а от 2017 г. се изявява и като солист. Притежава богат и разнообразен репертоар – Розина от „Севилският бръснар“, Сузана от „Сватбата на Фигаро“, Анина от „Травиата“, Инес от „Трубадур“ и мн. други. Участва в големи оперни спектакли и завладява публиката с артистичността и таланта си. В почти всички концерти на Смесен хор „Добруджански звуци“ е солист и участва в различни културни програми на Община град Добрич.

Силвия Ангелова също е родена в Добрич. Дипломира се в НМА „Проф. Панчо Владигеров, София. Развива вокалната си техника при Михаил Ангелов. Специализирала е в майсторските класове на Дарина Такова и на Райна Кабаиванска и е стипендиант на нейната фондация. Няколко са специализациите й в Италия – в академия „Санта Чечилия“, в Културния институт „Борис  Христов“ в Рим, пак като стипендиант. В „Опера Студио“ се подготвя при Рената Скотто, Анна Ванди и проф. Чезаре Скартон, Мирела Паруто и Антонио Боае. През 2012 г.  е избрана сред 450 кандидата от Маестро Алберто Дзеда да участва в „Академия Росиниана“ в Росини Опера Фестивал. С богат репертоар Силвия Ангелова е често канена в родината на операта – Италия да участва в големи оперни спектакли, като напр. в ролята на Розина от „Севилският бръснар“ в гр. Озимо, в „Пътуване до Реймс“ на театър „Росини“, в зала „Пантеон“ в Рим и др. От дълги години е в състава на Държавна опера – Варна като артист-солист, където успешно реализира редица роли.

Програма:

·         Георг Фридрих Хендел – “Увертюра“ из оратория „Месия“

·         Йохан Себастиан Бах – Ария „Елате смутени грешници“ № 5 из кантата BVW30, соло мецосопран

·         Франц Шуберт – “Аве Мария”, соло сопран

·         П. И. Чайковски – Сюита из балета “Лешникотрошачката”

·         Жак Офенбах – „Баркарола из операта “Хофманови разкази“, дует сопран и мецосопран

·         Лео Делиб  – „Дует на цветята“ из операта „Лакме“, дует сопран и мецосопран

·         Йохан Щраус – Валс “На хубавия син Дунав”

Входът е свободен. В залата ще се допускат лица, отговарящи на условията в заповедите на МЗ.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *