Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Съд: Условно наказание и отнемане на книжката за дама, след фатален инцидент на пътя Добрич-Балчик

Окръжният съд в Добрич е постановил осъдителна присъда по дело за причиняване на смърт и телесна повреда при управление на МПС.

От пресцентъра на Окръжния съд в Добрич съобщават, че осъжда на 3 години лишаване от свобода – условно, с 5-годишен изпитателен срок, подсъдимата С.Н. - по обвинение за причинени по непредпазливост смърт и средна телесна повреда при пътнотранспортно произшествие. Съдът лишава и подсъдимата от право да управлява МПС за срок от 4 години.

Тя е призната за виновна в това, че на 25 юли 2020г., по пътя Балчик – Добрич, на около 1000 м. след кръстовище за с. Свещарово, в посока Добрич, при управление на лек автомобил, нарушила правилата за движение по пътищата и допуснала произшествие, при което загинал пътуващ в колата мъж. Причинена била и средна телесна повреда на жена, която също пътувала в автомобила на подсъдимата.

Според описаното в обвинителния акт, застигайки състав от превозни средства, С.Н. предприела маневра изпреварване. При извършване на маневрата и след навлизане в лентата за насрещно движение тя възприела насрещно движещ се автомобил, направила преценка, че няма да може да завърши маневрата, поради което задействала спирачната система на автомобила и опитала да се върне в лентата си за движение. В резултат на предприетите от подсъдимата действия, автомобилът преминал върху десния банкет и се ударил в крайпътно дърво.

Според събрани при разследването доказателства, шофирайки с по-висока от максимално разрешената скорост извън населено място - 90 км/час, С.Н. е изгубила контрол върху управлението на превозното средство, вследствие на което е настъпило пътнотранспортното произшествие.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимата призна вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт. Подсъдимата не е осъждана, срещу нея не са водени и не се водят други наказателни производства, не е била наказвана по административен ред по Закона за движение по пътищата, с добри характеристични данни.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

c