Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Поклон! Осем години без песните на Димитър Моралийски

Днес се навършват 8 години, откакто си отиде една много ярка звезда от културния небосклон на Добрич. Замлъкна гласът на популярния певец и акордеонист Димитър Моралийски, основател и ръководител на оркестър "Траяна".

Димитър Иванов Моралийски е роден на 12.04. 1958г. в с. Свобода, добричко. Фамилията му, произлиза от това, че потомците й са червендалести и жизнени, "пращящи" от здраве.

Митко, започнал да свири и пее още в ранните си детски години. Любовта към народната песен и добруджанска мелодия са генетично наследени.

През 1979 г. създава известния оркестър за народна музика "Траяна", на който е ръководител. Оркестърът е сред най-търсените в Добричко. На Националния събор за народно творчество в Копривщица през 1986г. Димитър Моралийски изненадва журито с чудесните си изпълнения на народни песни и слюда. Има множество записи в радиото и телевизията.

Той умееше не само да свири и пее, но и да забавлява сватбарите от различни поколения. Залата затихваше, а хората го слушаха и му се наслаждаваха със затаен дъх, а някои си и поплакваха.

И на младите и на възрастните добричлии акордеонистът Димитър Моралийски е известен с песните и музиката си с тях забавлява приятелите и почитателите си. Почти няма сватба в Добрич и околностите му, на която той да не е свирил. Търсят го младоженците, обожават го родителите им, защото е на само добър музикант, но и перфектен изпълнител на добруджански народни песни.

 На 8.12.2021 г. се навършват 8 години без Димитър Моралийски. Да си спомним за него и не забравяме песните, който остави след себе си.

Поклон!

c