Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Covid-19: Екип от учени в Хонконг разкри как изглежда Омикрон под микроскоп

Учени от Хонконг са направили микрофотография на маймунска клетка след заразяване с новия вариант на Sars-Cov-2 Омикрон.

В сайта на Университета в Хонконг беше публикувано първо изображение на варианта на коронавируса Омикрон, получено с помощта на електронен микроскоп.

Изследователи от Медицинския факултет - международен екип от професори, утвърдени експерти по патология и вирусология, са успели да направят микрофотография на клетка от маймунски бъбрек след заразяване с варианта на SARS-CoV-2 Омикрон. Изображението беше публикувано по-рано днес (при малко и по-голямо увеличение).

Изследователите обясняват, че при увеличение, микрографията показва увреждане на клетките с подути везикули, съдържащи малки черни вирусни частици. При голямо увеличение се наблюдават агрегати от вирусни частици с коронообразни шипове на повърхността им - типично за Sars-Cov-2 вируса.

Надеждата на учените е, че чрез изолираните клинични проби ще може да се достигне до разработка и производство на ваксини срещу новия щам.

c