Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Нов морски клуб за 310 000 лева бе открит в рибарското селище в Шабла

Новопостроеният морски клуб на рибарско селище „Кария“ в Шабла бе открит официално навръх Никулден. Рибари, ветроходци, любители на морските спортове, жители и гости на общината се събраха на шабленския бряг за събитието. Присъстваха още кметът на Шабла Мариян Жечев, председателят на Общински съвет д-р Йорданка Стоева, президентът на българската федерация по ветроходство Росен Марангозов, Димитър Франгов – председател „Морски клуб Портус Кариа“, Валентин Иванов – председател на УС на „Морски куб Шабла“.

На откриването присъства и доайенът на българското ветроходство – д-р Васил Куртев от Каварна, който изрази огромното си задоволство от новата придобивка за младите любители на морските спортове.

В началото отец Павел Максимов от храм „Св.свщмчк Харалампий“ отслужи празничен водосвет, благослови оброка и новопостроения клуб. Старият морски клуб е бил открит точно преди 45 години от тогавашния кмет на Шабла Михаил Махалнишки.

Новата придобивка е изградена със 100% финансиране по Програмата за морско дело и рибарство, със съдействието на Местната инициативна рибарска група Шабла – Каварна – Балчик. Проектът е на обща стойност 310 хиляди лева.

Новоизградената и оборудвана двуетажна сграда предоставя условия за провеждане на обучения, срещи, информационни събития и други мероприятия, пряко свързани с морските спортове, целящи като резултат привличане на млади хора към рибарството. Инвестицията е насочена също и към рибарите – за подобряване на условията за живот в рибарската общност, както и за популяризиране и съхранение на морското дело и рибарство, специфично за региона.

„Създадената база осигурява условия, не само да се развива всичко постигнато досега, но и да се надгражда. Оттук нататък задачата на двата спортни клуба е да накарат младите да се влюбят в морето, защото то учи на добро“, каза в приветствието си кметът Мариян Жечев.

На присъстващите бе раздаден празничен оброк – рибена чорба, приготвена от риба, дарена от местни рибари и членове на двата клуба в домашния социален патронаж.

c