Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Днес е Международният ден на гражданската авиация

Международната организация за гражданска авиация, позната с инициалите ICAO, е специализирана агенция на Организацията на обединените нации. ICAO класифицира принципите и техниките на международното въздушно навигиране и подпомага планирането и развитието на международния въздушен транспорт да осигури безопасност и системен растеж.

Главната дирекция е разположена в Монреал, Канада. Съветът на организацията усвоява стандарти и обичайни практики относно въздушното ориентиране, неговата инфраструктура, самолетните инспекции, както и превенцията на незаконни интерференции и улесняване на граничните процедури за международната цивилна авиация.

В допълнение ICAO очертава протоколите, спазвани при разследване на самолетни катастрофи от властите по сигурността на транспорта на държави, подписали така известната Чикагска конвенция.

През 1992 година с резолюция на ООН ICAO обявява 7 декември за Международен ден на гражданската авиация.

Според конвенцията изразът „международни въздушни услуги“ означава всякакви въздушни услуги, предоставяни по график и изпълнявани от летателен апарат за обществен транспорт на пътници, поща и карго, който минава през въздушното пространство над територията на повече от една страна.

Според клаузите на конвенцията членовете на ООН могат да се присъединят към организацията. Всяка суверенна страна, която не е член на ООН, може да бъде приета в организацията, ако за това гласуват четири пети от членовете на Общото събрание на ООН. Разрешено е оттегляне от нея, като за това се внася уведомление за денонсиране; оттеглянето влиза в сила след една година.

c