Образование

Близо 1000 ученици в област Добрич учат онлайн, отказали са тестване

Учениците от 5 до 12 клас в област Добрич са общо 9337. От тях 6603 са в общините Балчик , Шабла и Добрич, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100000 население и учениците учат чрез тестване, съобщават от Регионалното управление по образование.

В общини със заболяемост над 250 трябва децата да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично. Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50 процента ученици, чиито родители са подали декларации, че са съгласни децата им да се тестват, или пък имат зелен сертификат.

Днес на училище  след тестване са 5624, съобщават от Регионалното управление по образование. Т.е. 979 от тях продължават да учат онлайн, тъй като са отказали тестване. Това са както цели класове, така и отделни ученици, чиито родители не са подали декларации за съгласие за тестване.

В останалите пет общини от областта заболеваемоста е под 250 на 100000 . Учат всички ученици без тестване.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *