Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В 32 училища в област Добрич ще може да се учи присъствено след тестване

Учениците от 5 до 12 клас в три общини в област Добрич ще могат да учат присъствено след тестване, каза за Про Нюз Добрич началникът на РУО Светлана Василева. Това са общините Добрич, Балчик и Шабла, в които заболеваемостта от Ковид е над 250 на 100 000 души.

Условието за връщане на учениците в клас в общини със заболяемост над 250 е децата да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове веднъж седмично, а учителите - два пъти седмично.

Останалите 5 общини в областта, където заболяемостта е под 250, са без ограничения и децата учат присъствено - някои от миналата седмица, някои от по-миналата, а в Крушари по-отдавна.  

Днес тръгнаха на училище с тестване част от учениците от трите общини. В тях има 32 училища, като около 20 са отворили врати днес с тестване, а останалите започват присъствено утре.

„Следим данните за нивото на заболяемостта, които ни изпращат от РЗИ, и ако някоя община мине над 250 ще им поискаме информацията за декларациите за съгласие на родителите и ще дойдат да си вземат тестове“, каза Василева.

Условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50 процента ученици, чиито родители са подали декларации, че са съгласни децата им да се тестват, или пък имат зелен сертификат.

Данните на РУО показват, че към момента от общо 67 училища в областта, 35 са без всякакви ограничения, защото заболяемостта в съответната община е под 250 на 100 000.

Утре ще е ясно колко деца във всяко отделно училище от останалите 32 учат присъствено и колко онлайн.

Василева добави, че РУО има тестове за тази седмица, а другата седмица ще се получат още.

c