Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Традиции: Празничност и коледен дух витаят вече в община Тервел

"Отново надеждите ни за 2022 година са за повече здраве, за възможност да живеем нормално, да прегърнем близките си, да пътуваме, да учим и да работим както обикновено."

Трудна и тежка година бе 2021 г. както заради високия брой заболели в нашата община, много хора загубиха членове на семействата си, близки и роднини. Не по-малки притеснения за всички водят повишените цени на основни стоки. Но… всички все пак гледаме с оптимизъм, желание за по- добри дни, усмивки, спокойни и щастливи празнични дни, споделиха от Общинска администрация за тазгодишните нюанси на празничното настроение, завладяло вече жителите на община Тервел.

И тази година служителите в общинска администрация се постараха да украсят празнично града преди настъпването на коледните празници. Както повелява традицията, за всяка Коледа трябва да има нова играчка на елхата. Така и ние, използвайки познатата ни от предходните години коледна украса, я обогатихме с някои нови акценти и елементи. Коледните кътове са няколко: Големият фонтан, върху който Дядо Коледа и Снежанка очакват малчуганите, на фона на елха, шейна с еленчета и коледни подаръци; малкият фонтан – със светеща арка и светещо срамежливо снежно човече; откритата сцена - със светеща завеса и обновен гръб, коледна пейка. Светещата топка, в която можеш да влезеш, за да се снимаш, този път е поставена на границата между старата и новата част на площада до банка ДСК, където се срещат пешеходните обходи откъм СУ „Йордан Йовков“ и читалището. Венците, които бяха поставени на площада и в градинките около фонтаните и в градския парк са с нова, коледна украса. С нова украса са също любовната пейка в гората, както и цветния тунел към детския кът. Пред общината е аранжирано традиционното коледно дърво. Обогатени са светещите пана по уличното осветление, които посрещат хората в различните части на града. Най- новият акцент на украсата на площада е композиция от светещи гирлянди над надписът „Тервел“ и стълбите между двете нива на центъра, които допълват останалата част от украсата. Паркът пред читалището и около сградата отново радват малки и големи с празнична коледна композиция.

И тази година не изневерихме на традицията да участваме сами в изработката и монтажа на празничните елементи. И отново вложихме въображение, сърце, много желание и труд градът ни да има собствена празнична атмосфера, а не да повтаряме еднаквите елементи в другите градове, изработени и закупени от фирми. Подбрахме идеи и концепции за безопасни изделия, технология и материали за работа, възможности за реализация. Радваме се е, че резултатът не се разминава с очакванията. Всичко се получи така, както си го представяхме. Нека това бъде знак – Новата 2022 г. да бъде такава, каквато си я представя всеки в мечтите си. Такава, каквато сме заслужили - всички , които се трудим и живеем с желанието да правим добро.

Кой направи десетките красиви коледни кътове, които със сигурност ще станат сцена на незабравими снимки и спомени?

Екипът на читалището подбра модели за дневна украса и хората там я изработиха сами. „Читалище и приятели“ отново радват с положителна енергия.

Във всички украсени кътове в града участваха служители на общината и звена на общинска издръжка: Господин Господинов, Мариян Дочев, Явор Нейков, Пенчо Пенчев, Венко Стратиев, Ангелина Станкова, Боряна Николова, Георги Желев, Цанка Жечкова, Марина Ивелинова, Галина Апостолова, Добринка Йорданова, Добринка Цонева, Живко Колев, Иван Антонов и работниците от звеното за чистота, Стефко Янев, Красимир Неделчев, Джингиз Сюлейман.

Цялостната работа по изработването и монтажа на украсата бе ръководена от Севдалина Колева. Концепцията за украсата, подборът на материалите, организацията на работа са дело на кметския екип в лицето на заместник- кметовете Велчо Велчев и Дияна Илиева.

Светлините на коледната украса ще бъдат запалени в 17:00 часа на шести декември, без тържество.

Пожеланието

Запечатайте коледния дух в своите снимки, усетете духа на Коледа и си пожелайте всичко лошо да е зад нас! Нека имаме хубава и светла Нова Година!

c