Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Осъдиха условно шофьор от Добрич за смъртта на жена, пътувала в каруца

Състав на Окръжния съд в Добрич призна за виновен шофьор, който по непредпазливост е причинил смъртта на жена при пътен инцидент, съобщават от пресцентъра на съда. Получил е условна присъда от 2 години и 4 месеца затвор с 3 години изпитателен срок.

Подсъдимият С.С. е признат за виновен в това, че на 11 октомври 2019 г., при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, като се движел със скорост от около 80 км/ч, по-висока от разрешената. И с това по непредпазливост причинил смъртта на жена, която починала няколко дни по-късно.

Тежкият пътен инцидент възникнал в тъмната част на денонощието, около 20.00 - 20.30 часа, по околовръстния път на Добрич, на около 300 метра преди изхода от града в посока кръгово кръстовище за село Паскалево. Пострадалата жена пътувала в каруца, която се движела пред автомобила. Шофьорът обяснил, че  наближавайки мястото на произшествието той бил заслепен от светлините на насрещно движещ се автомобил, поради което не видял каруцата.

В хода на разследването били изготвени автотехнически експертизи, според които, ако водачът се е движел със скорост, съобразена с ограничената видимост пред автомобила от включените му фарове на къси светлини и е реагирал своевременно, като е предприел спиране в момента на заслепяването му, той е имал техническата възможност да спре автомобила си преди настъпването на удара с каруцата и по-такъв начин да предотврати произшествието.

Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият признал вината си и всички факти в обвинителния акт. По тази причина първоначално наложеното на подсъдимия наказание от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода е намалено с една трета. Шофьорът е с чисто съдебно минало и добри характеристични данни. Пред съда той изразил съжаление за случилото се.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

c