Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

На Никулден в Добрич – задължително шаран или поне люспа от него

Шаран, бял амур, толстолоб – това са рибите, които се търсят целогодишно, но сега шаранът е най-актуален, тъй като клиентите спазват традициите, споделят търговците в Добрич.

За днешния празник Никулден обаче шаранът е най-важен за спазване на традициите. Често се избира шаран заради големите люспи - колкото по-големи, толкова по-голямо богатство за обитателите на дома ще донесат те. Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран - това е причината традиционно, именно тази риба да присъства на празника.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година.  Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести.

В помощ на домакините, много търговци предлагат почистен шаран. Но за тези, които държат да спазят традицията, предлагат и люспи от шаран.

Владимир Владимиров, управител на магазин за риба в централни хали в Добрич, казва, че в неговото семейство традицията е люспа от шаран да се залепва на плочките на мивката, за да носи късмет. Повече люспи, повече късмет.

„Да сме здрави и да преодолеем пандемията“,  пожелава той на добруджанци.

„Традиционен за празника Никулден е шаранът, тъй като има по-едри люспи. За берекет се отделят люспите. Някой може да не яде шаран, но идва да си вземе люспи от нас“, обяснява Атанас Шопов – управител на магазина за риба „Каската на костенурката“, който е на централния кооперативен пазар в Добрич вече 20 години.

По думите му на Никулден шаранът задължително трябва да присъства в менюто за празника. В богатството на продукти, с които се приготвя, е тайната на пълнения шаран.

„На всички именници, на всички банкери, на всички рибари пожелавам успешна и много здрава година. Да имат хубав празник  и успешна година. Дано да е по-малко проблемна“, пожела Шопов.

c