Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

450 ученици от Езиковата гимназия в Добрич ще учат присъствено, 280 ще бъдат онлайн

450 ученици от ЕГ „Гео Милев“ в Добрич ще бъдат присъствено на училище от утре, останалите 280 ще учат онлайн, съобщи за Про Нюз Добрич директорката Миглена Василева. 450-те деца или имат сертификат, или имат подадена декларация от родителите за съгласие за тестване.

Изцяло присъствено ще учат 8 паралелки - там всички родители са подали декларации, че са съгласни децата им да бъдат тествани. Две паралелки ще учат изцяло онлайн – там няма над 50% съгласие за присъствен учебен процес. В останалите 16 паралелки ще има отделни ученици, които няма да присъстват в клас и ще се обучават онлайн. В класната стая ще има компютри и те ще наблюдават часовете.

Както е известно, тестването ще се извършва веднъж седмично, в понеделник. „Вероятно децата сами ще извършват процедурата под наблюдението на преподавателите. Учениците едва ли ще се затруднят. Това ще отнема около половин час и часовете малко ще се изместят. Вероятно и ще ги намалим, защото ние имаме и следобедна смяна, която също трябва да се тества“, посочи Василева.

Според нея учебният процес ще бъде по-неприятен за децата, които остават по домовете си. Що се отнася до преподавателите, те ще трябва да се съобразяват с този различен учебен процес. Ще трябва да отчитат, че освен присъствено има и деца онлайн и да ги включват ефективно в часовете.

Досега е имало рядко такава ситуация - част от децата да са онлайн в една паралелка. Това се е случвало, когато е имало карантинирани ученици.

Условието за връщане на учениците в клас е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души децата да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите - два пъти седмично. 

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица – обичайно понеделник. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат - документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50 процента ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат.

c