Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

За първи път от почти 40 години започва ремонт на фар Шабла

Сключен е договор със специализирана фирма за ремонт на сградата и кулата на фар Шабла. Строителните дейности започват през декември. Новината бе потвърдена от Хидрографската служба на ВМС. Според нашия читател, приятел и автор Наньо Нанев, който има повече от 30 години стаж като фаропазач на Фар Шабла, такъв ремонт не е извършван от 1983 г. Досега всички ремонтни дейности се ограничават върху това да се прави козметична шпатловка на появяващите се пукнатини и да се извършва външно боядисване. За тази цел са използвани алпинисти.
Планираният основен ремонт ще бъде осигурен със строително скеле, като кулата на фара ще бъде обработена със специална минерална цветна мазилка (която не пропуска вода и влага), с цел да се запази досегашния му външен вид: червено-бели ивици. Но в предстоящия ремонт са предвидени и дейности, които не се отнасят само до външния вид на фара. Ще бъдат подсилени основите на кулата. Изцяло ще бъдат подменени електрическата и водопроводната инсталация, в жилищното помещение ще бъдат построени баня и тоалетна (досега се ползва само външна тоалетна, „азиатски тип“). Специфичните прозорци ще имат нова дограма, която ще позволява периодично проветряване на вътрешността на кулата, за да бъдат избегнати всякакви възможности за възникване на мухъл или плесен.
Догодина най-старият, най-високият и най-красивият български черноморски фар ще стане още по-атрактивен. А периодично обявяваните и организирани съвместно с Община Шабла дни на отворени врати ще го направят желано място за посещения и от местните жители, и от многобройните туристи в региона.

Източник: morskivestnik.com

c