Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Рибар от Балчик: Не ни е празнично, цените се сриват, разходите се вдигат, няма защита от държавата

Красимир Петров от Балчик е член на УС на сдружение „Черноморски изгрев“, има два риболовни кораба, база и магазини. Казва, че в навечерието на Никулден на него и колегите му не им е много до празник. Изпращат една не много добра година, с редица нерешени проблеми.

„Цените се сриват, разходите се вдигат, нямаме защита от държавата – така мога да обобщя. Проблемите са много. Един от тях е, че нямаме истински борси, както в Гърция, Турция и други държави. Нашите са обикновени пазари. В една истинска борса всичко е на светло. В чужбина съм виждал – всяка риба излиза с документ от тази борса, защото на входа има полиция и контрол и никой не може да вземе стока без фактура. А тук секторът посивява все повече“, казва Петров.

По думите му много от търговците не са регистрирани по ДДС, много от тях не искат фактури. Никой не задължавал магазините да се регистрират по ДДС, а те правели огромни обороти и хора, като Петров стават неконкурентноспособни.

Другият проблем е, че липсват истински рибарски пристанища. „Всичките, които се изградиха по Програмата за морско дело и рибарство, станаха яхтени. Където и да отидеш ти казват, че нямат места, защото са заети от яхти“, твърди рибарят. И посочва, че в техния сектор има най-много забрани и рестрикции, наложени от ЕС.

2021 година донесла на местните рибари и други проблеми. Сагата със заседналия на Яйлата товарен кораб Вера Су се отрази и на тях, защото докато траеше, ресторантите и търговците отказваха да изкупуват уловена в района риба от страх за качеството й.

Високите цени на нафтата и високите наеми на пристанищата също притесняват бранша. „Не стига че рибарските кораби трудно намират пристанища, ами и са скъпи – 1 000-1 100 лева е наемът на кораб на месец. От друга страна – пандемията. Хората ни се разболяват, не можем да сформираме екипажи. И двамата ми капитани се преболедуваха. В същото време не сме си взели парите от програмата за COVID - помощта за тази година, защото според Сметната палата сме били свръхфинансирани“, допълни Петров.

По думите му такива ниски изкупни цени на рибата не е имало от десетилетия, каквито са в момента - 2 лева за килограм сафрид и попчета. „И в Гърция падат цените, когато има много риба, но за два-три дни, докато пазарът се стабилизира. А тук търговците се наговарят за цените и край“, ядосва се рибарят.

Що се отнася за улова, той бил на средно ниво тази година, най-вече заради неподходящите метеорологични условия. Заради силния вятър през октомври корабите на Петров работили само 4 дни. „С 80 работни дни в годината трябва да поддържам бизнеса, да плащам осигуровки и пристанища, много е трудно“, казва той. И добавя, че заради всичко това и рибата вече не му е вкусна. Иначе обича барбун – много полезна риба, съдържаща йод и приготвена всякак, и пържена, и на скара.

c