Водещи новини - дясно Култура Общество

Честваме Св. Сава – вижте кой празнува днес

На 5 декември православната църква чества преподобни Сава Освещени. Синът на аристократичен род от Кападокия на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си той построява странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим. Манастирът “Свети Сава” съществува и до днес, а през цялото средновековие е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.

В народните представи Варвара (чества се на 4 декември) и Сава са двете сестри на свети Никола. На Савинден, или Савовден, започват да се приготвят ястия за Никулден.

Днес празнуват хората със следните имена: Сава, Сав, Слав, Слава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славомир, Славомира, Сафка, Светослав, Светослава, Светльо, Савел, Савела, Славчо, Славе, Слави, Славян, Славяна, Славен, Славена, Венцислав, Венцислава, Десислав, Десислава, Мирослав, Мирослава, Ростислав, Ростислава, Росислав, Росислава, Велислав, Велислава, Вилислав, Вилислава, Алексислав, Алексислава, Елисавет и Елисавета.

На този ден всички със Славянски имена по църковния християнски календар празнуват имен ден.

В някои райони се празнува за сечено и порязано, затова се избягва да се сече и реже. Жените не пипат остри предмети (ножици, ножове, игли), за да не им причинят зло Варвара и Сава .

В някои райони празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

Преди изгрев слънце яловите булки пресяват брашно през наопаки обърнато сито. А най-старата жена в дома нарежда: “Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема.” и вярват, че след като раздаде омесения и опечен обреден хляб на кръстопът, до годината рожба ще добие.

За здраве и плодородие жените раздават и питки.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.