Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

22 души от различни професии включва доброволческият екип на БЧК Добрич

5 декември е обявен за Международен ден на доброволеца през 1985 година от ООН. Оттогава на тази дата световната общественост отдава признание на хората, които с безвъзмездния си труд спомагат за развитието на обществото и на своята общност, подкрепяйки всички хора, които имат нужда от помощ и съчувствие в тежък момент.

Доброволческият екип за реакция при бедствия, авари и катастрофи (ДЕРБАК) към Областния съвет на БЧК в Добрич е създаден преди 21 години. В него в момента са регистрирани 22 души.  

„През годините бройката се е променяла, но средно винаги са били 20-25 човека. Съставът се попълва периодично, имаме хора с различни професии – психолози, пещерняци, алпинисти и др., готови да се включат, когато има кризисна ситуация. Откакто е пандемията нашите двама психолози са давали консултации на хора в карантина или преболедували. Други наши доброволци са носили хранителни продукти по домовете на болни и карантинирани. Членове на екипа имаха готовност и да помогнат при кризата с кораба Вера Су, но не стана нужда“, каза за Про Нюз Добрич директорът на БЧК Добрич д-р Артюн Еринозов.

Той отправи поздрав към всички доброволци, като им пожела много здраве, да са все така активни и полезни на обществото с техния труд.

Доброволците безспорно са най-ценният капитал на червенокръсткото движение, защото именно чрез тях става практическото осъществяване на всички доброволчески намерения при спазване на основните червенокръстки принципи.

Безвъзмездната помощ е една от основите на цивилизацията. Тя е акт на даряване на знание, умение, ресурс от всякакви хора към хора в неравностойно положение, животни, различни каузи. Това е акт на човещина, който не търси отплата, защото е основана на един-единствен принцип - даряването носи щастие.

c