Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Инфлацията удари пазара на риба в Добрич преди Никулден

Магазините за риба на пазара ще работят и в неделния ден, за да могат добричлии да се подготвят за празника в понеделник

Въпреки дъждовното време и колебаещите се около нулата температури, търговията в рибните магазини на Централния кооперативен пазар в Добрич е оживена.

Клиенти има за всички търговци, а предлаганото рибно разнообразие е достатъчно, за да задоволи търсенето в дните преди Никулден.

Тъй като магазините ще работят и в неделя, очакванията са, че  голямото пазаруване ще е отново в неделния ден - за последния възможен момент - както се шегуват местните търговци.

Ден година храни - подхвърлят закачливо предвидливо пазаруващите в съботния ден.

Оказва се, че тази година хората с по-ниски доходи няма да сложат на нукулденската трапеза прясна риба, а както и в останалите дни обръщат поглед към замразената.

Изборът е основно хек като най-изгоден вариант сред вкусните и лесни за приготвяне риби.

Тази година цените на шарана са много по-високи в сравнение с миналата година. Владимир Владимиров е управител на магазин за риба в централните хали. Зарежда риба от Варна и Каварна, предимно шаран, амур, толстолоб, сулка, пъстърва. За Никулден обаче най-много се търси шаран. Цената обаче се е увеличила с над 30% и при 6 лева за килограм миналия декември, сега вече е 8 лева килограма.

„Това е сериозно увеличение и хората само гледат. Шаранът е пресен, има достатъчно количества. Проблемът е, че няма клиенти, само гледат и отминават“, сподели Владимиров. Отдава това на пандемията и голямата инфлация. „Хората нямат пари. Искат да си купят шаран, но не могат да си позволят и купуват най-евтиното  - цаца, замразена риба“, разказа той.

„Цената на рибата се промени, както и на всичко друго. Ние получаваме стока от Черно море, от Дунав, от язовири, зареждаме, за да има асортимент, на базата на който клиентите ни да могат да избират. Има увеличение на цената само на шарана. Поскъпването е с около 1,5 лева за килограм спрямо миналата година. Причината е поскъпването на фуражите, с които се храни шаранът в развъдниците. Другите риби са запазили цените си“, сподели Атанас Шопов – управител на магазина за риба „Каската на костенурката“ на централния кооперативен пазар в Добрич.

Рибните търговци с Халите се оплакаха, че от година и половина са единствен щанд в цялата сграда. Високите наеми и цените на тока са отказали всички останали техни колеги. От щандовете в халите четири вече не работя от година и половина. „Не се издържа – на цените на тока, на наемите“.  Не се поддържа, а от януари 2022 са уведомени, че ще заплащат нов - по-висок наем.

c