Водещи новини Общество

Първо заседание на новия парламент, шестима са депутатите от Добрич

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва днес,  3 декември. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов.

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.” След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 47-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

На първото заседание на 47-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

Шестимата народни представители от област Добрич в 47-ото Народно събрание са:

  • ПП „Продължаваме промяната” – Йорданка Яникова Костадинова
  • ПП „Продължаваме промяната” – Галина Събева Георгиева
  • ГЕРБ-СДС – Деница Евгениева Сачева
  • БСП за България – Мая Йорданова Димитрова
  • ПП „Има такъв народ“ – д-р Ивайло Христов
  • ДПС – Хасан Ахмед Адемов
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.