Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

На 3 декември световната общественост отбелязва Международния ден на хората с увреждания. Той е обявен от Генералната асамблея на ООН през 1992 година. Държавите, които членуват в ООН и международните организации, са призовани да честват Деня на хората с увреждания и да провеждат постоянни мероприятия за интегрирането им в обществото.

От 2002 година Международният ден на хората с увреждания преминава под определено мото. Целите, които се преследват, са осигуряване на самостоятелен живот и устойчиви доходи на хората с увреждания, достъп до електронните средства за информация и др.

Около 15% от населението в света има някаква форма на увреждане – това са над един милиард души. В България по данни на НСИ с призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане имат около половин милион души

Хората с увреждания в България се сблъскват с проблеми, за които обикновения човек даже не се замисля. Голяма част от училищата не са пригодени за хора със специални потребности, начина на обучение също, рампите за инвалидни колички са почти екзотика, използването на градски и междуградски транспорт е затруднено, всъщност в повечето населени места дори разходка по тротоара с количка е невъзможно.

Предизвикателството на днешния ден е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.

c