Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Заповед: От 6.12 Ковид тест веднъж седмично за учениците, два пъти за служителите без "зелен сертификат"

От началото на следващата седмица - 6 декември, учениците в области и общини с нива на заболяемост над 250 на 100 000 души се връщат в клас при тестване веднъж седмично. Това съобщи днес пред медии министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Обсъждахме с експертите  в здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда, при които учениците могат да се върнат в училище. В непрекъсната връзка сме с Министерството на образованието и науката“, поясни министърът.

Двете причини - епидемичната ситуация, която позволява връщането на децата в клас, както и непрекъснато намаляващият общ брой на заразените.

„Регистрираната заболяемост при деца под 18-годишна възраст е изключително ниска и резултатите от тестването на децата от 1. до 4. клас, което се провеждаше в училищата през предишните две седмици, сочат изключително нисък ръст на положителни резултати.“

Това именно дава известен оптимизъм на експертите в здравно министерство, за да препоръчват тестването на учениците да се прави само веднъж - в началото на всяка седмица. Министър Кацаров уточни, че учителите, които не са се ваксинирали, ще продължат да бъдат тествани два пъти седмично.

В актуализираната с днешна дата Заповед на здравния министър е записано, че изследването за COVID-19 продължава да се провежда на място в училище с бърз антигенен тест, но вече само веднъж седмично (в първия учебен ден за съответната седмица) на учениците от съответните класове (които провеждат присъствено обучение). За педагогическия и непедагогическия персонал, който участва в провеждане на присъственото обучение, тестването ще бъде два пъти седмично. Изключение - за онези от служителите, които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване.

Здравният министър отново подчерта, че МЗ е осигурило щадящи тестове, въпреки че "по принцип няма такова задължение".

„Ангажирахме се да закупим тестове за учениците, за да помогнем на образователното министерство, защото си даваме сметка, че това не е лесен процес - за първи път се прави в нашата страна.“

„Вчера направихме допълнителна поръчка, извън това, което е договорено. Съгласували сме с МОН наличните количества. Те позволяват от понеделник всички деца в страната да тръгнат на училище.“

По думите на здравния министър, количествата договорени тестове ще са достатъчни за Ковид тестване (по променената схема) поне до средата на януари 2022 г. Във всички общини, в които заболяемостта е под 250 на 100 000 души, учениците няма необходимост бъдат тествани.

От 2 декември пет от осемте общини на територията на област Добрич вече са с пределно ниски нива на Ковид заболяемост. От 3 декември отново в клас ще работят ученици и учители в общините Генерал Тошево , Добричка, Тервел, Крушари и Каварна. В тъмночервено продължават да са две от морските общини - Шабла и Балчик.

5:1:2 – актуалната работна Ковид схема за училищата в област Добрич от 3 декември

Министърът на здравеопазването за пореден път опита да увери обществеността, че между Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката има добра комуникация.

Пълен текст на изменената Заповед на министър Стойчо Кацаров

c