Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Йордан Стоянов остава начело на ОбС в Каварна след нов вот за отстраняването му

Йордан Стоянов остава председател на Общинския съвет в Каварна и след проведеното ново гласуване за предсрочното му освобождаване. Докладната записка за това е внесена от общинските съветници Мима Василева, Нина Ставрева и Красимир Кръстев.

Те бяха и сред вносителите на първата докладна с такова искане през април тази година. Тогава група съветници поискаха отстраняване на Йордан Стоянов с аргументи за системно неизпълнение на задълженията му, както и заради това, че е допуснал името и позицията му в Общинския съвет да бъдат замесени в скандалния случай с побоя над кмета на Белгун Благомир Станев. На проведената тогава извънредна сесия Стоянов категорично отхвърли обвиненията, касаещи неизпълнение на служебните му задължения като несъстоятелни, а по повод на случая с кмета на Белгун заяви, че правораздавателните органи ще се произнесат по казуса.

Съветниците в Каварна с декларация за случая „Белгун“, председателят на ОбС остава

Новата докладна, разгледана на заседанието на Общинския съвет на 30 ноември, е с аналогични мотиви. Тримата съветници обвиняват Стоянов в системно неизпълнение на задълженията му като председател на Общински съвет Каварна. Те твърдят, че има нарушена комуникация между групите в Общински съвет, което води до невъзможност за нормална дейност в общински съвет и работа в полза на гражданите. Другите им мотиви са, че председателят се е противопоставил с граждани и юридически лица на територията на община Каварна, както и за уронване престижа на институцията Общински съвет.

Искането за предсрочно прекратяване на правомощията на Йордан Стоянов е подкрепено от 8 общински съветници, други 8 са гласували „против“, а един „въздържал се“. За да бъде освободен са необходими 50% плюс един от гласовете, или общо 9 вота.

Междувременно стана известно, че общинската организация на ГЕРБ в Каварна има нов председател и това е Христо Христов, който се занимава с частен бизнес.

c