Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Международния ден за борба с робството

На 2 декември ООН отбелязва Международния ден, който да напомни за премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г.

Робството е социално-икономическа и правна система, при която хора, наричани роби, са разглеждани като собственост на други хора, наричани робовладелци. То е особеност на определени нива на развитие на производителните сили в еволюцията на историята на икономиката и на производствените отношения.

Робите не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Те биват притежавани и могат да бъдат купувани и продавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане. Лишени са от правото да се придвижват свободно, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си, а в някои правни системи собствениците имат правото дори да изтезават или убиват своите роби.

Терминът „робство“ има и по-широка употреба: в обществен смисъл - свързана с подчинение и безправие и в психологически, разбиран като зависимост: „роб на страстите си“, „робува на амбициите си“ и пр.

Робството е известно от дълбока древност, но се проявява в различни форми при различните цивилизации.

Най-често срещаните форми на съвременното робство са сексуална експлоатация, принудително подчинение в домашни условия, отнемането на органи и престъпна експлоатация.

В днешно време има 30 милиона роби, повече от всеки друг път в историята. Мъже, жени и деца навсякъде по света са принудени да работят без заплащане, а броят на тези, които живеят в риск да станат жертва на такова се увеличава.

Някои хора влизат в работните споразумения с желание, но натрупват огромни дългове към трафиканта под формата на разходи за храна, подслон, документация и пътни такси. Трафикантите надуват тези разходи и добавят огромни лихви, които обричат хората към живот с ниско трудово заплащане или робство.

c