Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

ЕК одобри увеличение на капитала на Фонда на фондовете на 11,2 млн. евро

Европейската комисия одобри увеличение на капитала на Фонд мениджър на финансови инструменти в България (ФМФИБ) в размер на 11,2 млн. евро (21,9 млн. лева), поискано от българската държава. ФМФИБ ще инвестира помощта, получена чрез увеличаване на капитала, на свой риск, за да издава гаранции по заеми, отпуснати от финансови посредници на малки и средни предприятия (МСП). Въз основа на информацията, предоставена от България, гаранциите ще попаднат в рамките на праговете за помощ de minimis, поради което не е необходимо Комисията да бъде уведомявана или те да бъдат одобрявани от нея. 

Комисията оцени увеличението на капитала в съответствие с член 107, параграф 3, буква в) от ДФЕС, който дава възможност на Комисията да одобрява мерки за държавна помощ, предоставени от държавите членки за улесняване на развитието на някои икономически дейности. Комисията установи, че помощта ще допринесе за развитието на някои икономически дейности, тъй като ФМФИБ ще използва увеличението на капитала в подкрепа на МСП, които изпитват затруднения при получаването на финансиране на пазара, по-специално поради пандемията от коронавирус. Същевременно Комисията установи, че мярката няма да доведе до неоправдано нарушаване на конкуренцията на единния пазар. Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Неповерителната версия на решението ще бъде предоставена под номер SA.61100 в регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията за конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.

c