Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Депутатът д-р Ивайло Христов ще работи за стабилизиране на МБАЛ Добрич и за разкриване на филиал за медицински сестри

Два са основните приоритети, свързани с област Добрич, по които смята активно да работи в новия парламент депутатът от региона д-р Ивайло Христов от ПП „Има такъв народ“.

„Аз съм лекар и това е моята задача – най-спешното е да подпомогнем колегите за справяне с пандемията. Трябва да помогнем за стабилизирането на МБАЛ Добрич, да се намалят разходите й. Трябва да видим дали получава достатъчно средства и помощ по линия на Ковид-ситуацията. Второто много важно нещо е да се осъществи идеята за обучение на медицински кадри в Добрич, във филиал на Медицинския университет във Варна“, посочи д-р Христов пред Про Нюз Добрич.

Относно законодателната дейност той вижда три основни цели.

Първата е създаване на електронно досие на пациента. Според него по най-бързия начин то трябва да се въведе и да стане ползваемо.

Второто е изваждането на общинските и държавните лечебни заведения от Търговския закон, което не може да стане без нов Закон за лечебните заведения. Д-р Христов изтъкна, че за това е постигнато съгласие по време на преговорите за изготвяне на управленска програма.

Третата цел е независим контрол за качеството на лечебните заведения, качеството на медицинското обслужване и разхода на финанси в сектора. „Нужно е изнасяне на медицинския надзор като независима агенция извън рамките на Министерството на здравеопазването, за да може гражданите да получават наистина реална оценка за това, какво се случва там. Само здравеопазването остана сферата, която няма независим контрол. Това е предпоставка за недоверие към тази система от страна на гражданите. И по това имаме постигнато съгласие. Контролът може да се изнесе например на подчинение на Парламента или Министерския съвет“, каза народният представител.

От д-р Христов научихме, че лекарите в новото народно събрание са 13 души и се очаква всички да работят в парламентарната комисия по здравеопазване.

Що се отнася до сформирането на кабинет и поста министър на здравеопазването, д-р Христов посочи: „Министърът не трябва да е най-важната фигура, най-важна трябва да бъде комисията по здравеопазване и НС. Ако те са задали рамката, няма значение кой е министър - той е длъжен да се съобразява с тази рамка. Да, разбира се, колкото по-бързо се сформира кабинет, толкова по-добре, защото ние имаме сериозни критики към сегашния министър на здравеопазването.“

c