Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Деница Сачева, ГЕРБ: Ще работя за Кодекс за социална закрила

Ден преди старта на 47-ото Народно събрание народният представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева коментира пред Про Нюз Добрич очакванията и ангажиментите, които поема:

Какви са Вашите очаквания за новия парламент, който се свиква утре на първо заседание?

На първо място се надявам 47-ото Народно събрание да може да свърши повече смислени и обществено-полезни неща, отколкото последните два парламента. Да има по-дълъг живот, за да може се концентрира и върху сериозни законодателни инициативи. Не само в най-належащите, каквито безспорно са бюджетът за 2022 г. и, разбира се, изборът на ново правителство. Що се отнася до мен, най-вероятно,  отново ще участвам в работата на парламентарните комисии по социални дейности и по образование.

Като бивш министър на труда и социалната политика, кои са най-важните Ви задачи по отношение на законодателството в социалната сфера?

По отношение на социалното законодателство ще работя за изпълняване на нашия ангажимент да има Кодекс за социална закрила, който да обедини всички социални закони, отнасящи се до подпомагането у нас. Защото има сериозна нужда от реформа именно в системата на социалното подпомагане. Всички излязоха със сериозни заявки за това какви нови помощи искат да дават, по какъв начин да бъдат подкрепяни семействата. Това е въпрос не просто на сватбарски обещания и сметки без кръчмар. А е въпрос на една много сериозна и мащабна реформа в социалното законодателство.  

Кои ще са приоритетите в работата Ви  в комисията по образование?

В комисията по образование тепърва има много въпроси и теми, които да се дискутират във връзка с модернизацията на българското образование. По начин, който да дава възможност за по-голяма връзка между образованието и бизнеса. И, разбира се, по отношение на това да подготвим децата за професиите на утрешния ден.

Какъв е най-важният Ви ангажимент по отношение на област Добрич?

Най-важният ни ангажимент е да продължаваме да оказваме необходимия натиск за това да се ремонтира пътната инфраструктура в цялата област, като това продължава да бъде един от основните проблеми. Както и всички проблеми, свързани с водоснабдяването в областта. В много от срещите ми в областта по време на предизборната кампания много хора се обърнаха към мен с различни въпроси, свързани именно със социалното подпомагане, семейните помощи за деца, пенсиите. Така че всичко, което касае социалното законодателство и подобряването му, на практика ще бъде работа и за всички хора в Добричка област.

c