Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

В Каварна ще кастрират безплатно домашни кучета

Кампания за безплатна кастрация на домашните кучета стартира Община Каварна, съобщават от там. Собствениците на домашни кучета, които желаят да се възползват, трябва да подадат в срок до 17:00 часа на 13 декември заявление в свободен текст в деловодството на Общината. В заявлението трябва да бъдат посочени трите имена, адрес и телефон за обратна връзка на собственика на кучето, както и да бъдат приложени копия на документ, доказващ административната регистрацията на животното в Община Каварна, както и ветеринарномедицински паспорт на кучето.

Кастрирането на животните ще става от ветеринарен лекар във ветеринарномедицинска амбулатория в  Каварна, по реда на подаване на окомплектовани с нужните документи заявления.

Собствениците на домашни кучета ще бъдат допълнително информирани от ветеринарния лекар за точния ден и час за извършване на кастрацията.

Кампанията е в изпълнение на залегналите мерки в Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Каварна 2020 г. – 2024 г.

От местната администрация посочват, че с участие в кампанията собствениците на домашни кучета ще спестят разходи, тъй като цялата процедура по извършване на кастрацията е безплатна за тях. Спестяват и такси, тъй като всяко кастрирано куче е освободено от годишна такса, която е в размер 10 лв. Освен това е доказано, че при нормален начин на отглеждане кастрираните кучета са по-здрави и живеят по-дълго, а животното не променя охранителните си навици.

Методът чрез кастрация, получил признание и от Световната здравна организация, е най-хуманният начин за намаляване на броя на безстопанствените кучета, чиято популация често е пряко обусловена от домашните четириноги, добавят още от общинската администрация.

c