Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Обявяват кораба „Вера Су“ на търг, ако не бъдат покрити в срок разходите за изваждането му

„Дали сме 14-дневен срок на корабособственика и застрахователите да покрият разходите, които държавата е направила по изваждането на заседналия кораб. Този срок изтича следващата седмица. Ако това не стане – плавателният съд ще бъде обявен на търг. Към момента изчисленията ни показват, че цената му е около 3 милиона лева, което би трябвало да покрие разходите по операцията.“ Това заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев след заседанието на МС.

Задействана е процедура за проектиране и строителство на български специализиран кораб за търсене и спасяване, посочи министърът. Плановете са строителството на плавателния съд да се финансира със средства от Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 и проектът вече е включен в обхвата на програмата, която е изпратена в Брюксел за одобрение. Този кораб ще помага при операции, подобни на тази с „Вера Су”.

От Техническия университет във Варна са заявили готовност за създаване на магистърска специалност „Аварийно-спасителна дейност“, където студентите ще могат да се обучават за професионални савьори. „След успешната реализация на операцията по спасяването на Вера Су, за която от няколко международни компании заявиха, че могат да проведат най-рано през пролетта на 2022 г., българската държава успя със собствени сили и средства да се справи. Ние бихме искали този опит да се изучава и предава на студентите в бъдеще“, заяви кап. Андрей Станев. За целта в момента се изготвя учебен план и се монтира филм с кадри от дроновете на Европейската агенция за морска безопасност, чрез които ще може подробно да се показва на бъдещите савьори всеки етап от спасителната акция.

c