Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Новото Спешно в МБАЛ Добрич ще струва над половин милион и ще има площ 900 квадрата

Вече повече от месец продължава изграждането на новото Спешното отделение на територията на МБАЛ Добрич. Както е известно, през октомври спешната помощ бе преместена в старата сграда на болницата, тъй като в отделението започна основен ремонт.

Всъщност Спешното ще бъде изградено изцяло наново. Дейностите са по проект „Подкрепа за развитие на системата за Спешна медицинска помощ“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж”, който ще обхване всички спешни отделения в България.

„Проектът при нас стартира от около един месец, в момента текат активни ремонтни дейности. Вътрешната структура изцяло ще се преобразува. Идеята е Спешното да бъде модерно и направено по най-съвременните европейски стандарти. Ще има ново оборудване и апаратура, нови системи за кислородоподаване и въздухоподаване и др.“, каза за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков.

Проектът е мащабен и срокът за изпълнение е 7 месеца. Д-р Желязков се надява новото Спешно да бъде открито към лятото на 2022 година.

Новото отделение ще се простира на площ от над 900 квадратни метра, а досегашното е било около 650 кв.м. Д-р Желязково не се ангажира с точна сума на проекта, но строителните работи вероятно ще надхвърлят половин милион лева.

„Едно по едно ще се реконструират всички спешни отделения в страната, но добричкото е едно от първите, в които са започнали строителни дейности. За новата структура ще бъде нужен по-голям персонал, което няма да е лесно, но ще преорганизираме дейността си така, че да се използва максимално ефективно отделението“, подчерта д-р Желязков.

Новото Спешно ще има два входа – един за пациенти, които пристигат с линейки, и един за останалите, които имат нужда от помощ.

Д-р Желязков посочи, че временно пребазираното в старата сграда отделение е направено така, че да бъде максимално удобно за пациентите и за лекарите с оглед на извънредната ситуация. Ковид триажният кабинет се намира във вътрешния двор зад Спешното и има топла връзка с него. Шефът на МБАЛ подчерта, че то не е направено с подръчни средства, а по стандарт, има изолации и професионално отоплително тяло.

c