Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Фирма ще монтира пет въртележки в Добрич, част от приходите дава на БЧК

Кметът на Добрич Йордан Йорданов обяви в профила си във Фейсбук, че на пет места в града ще има нови люлки, тип въртележка. Той написа:

„Съвместно с БЧК ще зарадваме децата на Добрич. На 5 места в града ни ще има нови люлки, тип въртележка. Днес започна подмяната на старите детски съоръжения пред МОЛ-а, като там освен въртележка ще има и нова комбинирана площадка. С благодарност към БЧК за това, че избра Добрич за своята благотворителна кампания.“

Проучване, което направихме показа, че всъщност фирма-производител на въртележките ще наеме общински терени, където да постави съоръженията, като, за да се въртят на тях децата, ще плащат такса – 1 лев за три деца. Когато не се пуснат пари, само ще могат да се люлеят на тях безплатно. Част от постъпленията от въртележките ще се даряват за благотворителни каузи на БЧК. Освен това, компанията дарява нови съоръжения за стара детска площадка в центъра.

Репортер на Про Нюз Добрич отиде на място и разговаря с работниците, които поставяха съоръжението пред Мола в центъра на града. Към емблемата с червения кръст на връхните им дрехи видяхме и надпис "дарителска въртележка". Обяснено ни бе, че това е дарение за Община Добрич от фирма, чрез БЧК. Съоръжението по думите на един от хората, е на стойност над 30 000 лева и е тайландско производство.

Пред Про Нюз Добрич директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов заяви, че те не са информирани за тази дарителска инициатива.  „Тези хора не са наши служители и доброволци. Емблемата на елеците им прилича на нашата, но не е“, категоричен беше д-р Еринозов.

След проверка в централата на БЧК д-р Еринозов съобщи, че въпросната фирма „Колор-83“ ЕООД от Асеновград има сключено споразумение с ръководството на БЧК за ежемесечни отчисления от монтираните благотворителни въртележки. Първото споразумение е било от 1 октомври м.г. като отчисленията са били за кампанията „Топъл обяд“, а тази година е продължено като средствата ще бъдат насочени към лечение и рехабилитация на деца, пострадали при пътно-транспортни произшествия. В това споразумение никъде не е записано, че те могат да използват емблемата на БЧК на дрехи или други места. Единствено им е позволено да я поставят на върха на въртележката, посочи д-р Еринозов. „Няма лошо, всяка фирма може да прави дарения, но когато се нарушават закони, това вече е друго. В момента те злоупотребяват с името на БЧК. Ако е фирма, която дарява нещо, не би трябвало да злоупотребява със символите и емблемите на БЧК“, заяви той като се позова на Закона за БЧК.

Във връзка с възникналите множество въпроси, Про Нюз Добрич потърси отговор от Община град Добрич. От там обясниха, че инициативата е на фирмата „Колор – 83“, съвместно Български червен кръст и Община град Добрич. Дарителят е  фирма „Колор - 83“, с която БЧК има сключен договор.

Люлки тип въртележка ще има пред МОЛ, до Дом-паметник „Йордан Йовков“, две в градски парк „Свети Георги“ и до хотел „Добруджа“.  Въртележките са за деца от 3 до 12 години.

Пред МОЛ-а се поставя и ново комбинирано съоръжение, което е за деца от 1 до 7 години.

На въпрос дали има проекти за новите съоръжения и разрешения от Общината за поставянето им, от администрацията отговориха, че въртележките са типови и за тях ще има разрешения са поставяне. Комбинирано съоръжение заменя съществуващо такова.

В отговор на въпроса ни от Общината обясниха, че фирмата –дарител става наемател на общинските терени, като ще заплаща такса, съобразено с наредбите на Община град Добрич.

Относно това дали за ползването на въртележката от децата ще се плаща такса, отговорът от Общината е, че ползването на люлката е напълно безплатно за децата. Плаща се такса, когато тя е в режим въртележка. Тогава се заплаща 1 лв. за 3 деца. Част от събраните средства се даряват от фирмата на БЧК за кампанията „Топъл обяд“.

Дарителската въртележка в Мездра

Междувременно успяхме да се свържем с Георги Димитров Вангелов, собственик на въпросното дружество „Колор-83“ ЕООД, което се занимава именно с производство на въртележки. Ето какво сподели той:

Търся Ви във връзка със започналото от днес в Добрич монтиране на въртележки.  

Още не е започнало монтирането.

Снимахме, че се монтира съоръжение в центъра на града.

Това не е въртележка. Това е детска площадка.

Т.е. Вие сте дарителят?

Да.

Можете ли да кажете повече за какво става въпрос! Виждам, че и в други градове имате монтирани въртележки.

Провеждаме кампания с Български червен кръст „Топъл обяд“. Поставяме дарителски въртележки, които на 90% имат безплатен режим на работа. И на добра воля подменяме съоръжения на детски площадки. Там, където има изпочупени съоръжения, преценяваме дали можем да дарим.

Чета, че в някои градове ползването на тези дарителски въртележки се плаща.

Естествено, нали трябва да има постъпления за топлия обяд. 90% са безплатни, а част от парите отиват за БЧК за „Топъл обяд“.

Какво ще рече 90% безплатни?

По принцип, когато се пусне едно левче за три дечица за тази въртележка, тя се завърта. Когато не се пуска, децата се люлеят безплатно, колкото искат и никой не им казва нищо. В 90% от случаите на въртележката се люлеят децата постоянно, без да пускат парички.

Къде ще бъдат монтирани в Добрич такива въртележки?

В парка „Свети Георги“ и на центъра. Това са локациите.

Има ли издадени разрешителни, съгласувани проекти с общината за монтирането на съоръженията?

По принцип това са преместваеми обекти и в момента няма нищо изградено. Тепърва ще се изграждат тези въртележки с разрешителни от главния архитект, с проекти, с абсолютно всичко.

А това, което се монтира днес?

Това е старо съоръжение, което се подменя с ново на съществуваща детска площадка. Съоръжението беше изпочупено от  вандали. Дано не се случва пак!

Какъв е размерът на инвестицията, която правите?

Нямам как да ви го кажем това нещо. Преценете, има пързалки, има люлки, колко струват.  

Питам Ви, тъй като беше коментирана сумата от 30 000 лева.

Не мога да коментирам. Това е дарение, има ли значение колко пари е?

От БЧК Добрич казаха, че нямат информация, че тази инициатива се осъществява с Червения кръст. Всъщност, Вие с кого работите от БЧК?

Ние работим централно със София. Ако БЧК искат, първо да проверят и после да коментират.

Четох, че всъщност вие ставате наематели на тези терени, където са поставени въртележките. Така ли е?

Естествено. Ние си заплащаме целогодишен наем. Ние не искаме нищо безплатно. Навсякъде тук, където има детски съоръжения, те плащат наем по общината по наредба. Така и ние плащаме целогодишен наем, без никакви облекчения.

Т.е. предполагам, че облекчението е, че не се явявате на търгове или конкурси за тези места?

Зависи. Ако има търг, примерно, ние се явяваме, естествено.

А тези пет места, които са определени, за тях играни ли са търгове?

Не, не са играни търгове.

Кога ще започнете да монтирате самите въртележки?

Не знаем още. Те са доста скъпи. Може да намалим малко бройката, защото в условията на пандемия, хората не излизат и няма нужда от толкова големи инвестиции. Ще преценим.

c