Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Директори предлагат начин за връщане на големите ученици в клас. Без тестове от днес на изпит и консултация

Трябва да се намери решение, за да може учениците от пети до 12-и клас също да се върнат за присъствено обучение в училищата. Това заяви пред БТА Асен Александров - председател на Сдружението на директорите в средното образование, който е и директор на 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" в София.

"Присъединявам се към призива на Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София, големите ученици по-бързо да се завърнат към присъствено обучение в клас. Заедно с Диян Стаматов сме председатели на двете работодателски организации в училищното образование и постоянно отправяме призиви за връщането на големите ученици в клас."

Асен Александров коментира начина, по който е направена обществената поръчка за купуването на щадящите ученически тестове за COVID-19 от Министерството на здравеопазването и каза, че щом не може да се осигурят централизирано тестовете за големите ученици в цялата страна, да бъде разрешено това да стане децентрализирано.

"Сега всички училища сме засипани от предложения от фирми да купуваме от тях тестове за учениците, които са за около 4,50 - 5,50 лева на тест. Тези тестове, които ни ги предлагат фирми, са одобрени, но тези малки фирми не могат да участват в обществените поръчки за тестовете на учениците, защото нямат толкова много средства, за да ги купят. Може училищата да си купят тестовете, а след това тези средства да им бъдат възстановени от държавата."

Както своя колега Стаматов, така и Александров счита, че е много важно учениците от пети до 12-и клас да могат да се върнат за присъствено обучение още в началото на декември, за да се види докъде са стигнали с учебния материал и какво от него трябва да наваксат.

"После ще е късно, защото предстои ваканцията за Коледа и календарната година ще е приключила."

Учениците в страната от пети до 12-и клас са около 450 000, като на тях ще им се налжи да правят тестове за коронавируса два пъти седмично, както това правят почти месец и малките ученици, коментира Александров.

Що се отнася до заявеното от директори на училища, че нямат средства в бюджетите си до края на 2021 година за купуването на тестове за големите ученици, Асен Александров коментира:

От 2500 училища в страната - 500 училища вероятно няма да имат пари за тестовете, но в София онлайн обучението за големите ученици продължава вече 50 дни, а например - в Кърджали и Силистра, само 10-15 дни е имало дистанционно обучение.

Според Александров трябва да се намерят средства от бюджета, за да се предоставят на тези училища, които нямат пари да купят тестове за големите ученици. Има варианти учениците от пети до 12-и клас да могат по-бързо да се върнат в присъствено обучение и те са свързани с децентрализирани решения, коментира Асен Александров.

Припомняме, че от днес (1 декември) учениците отново ще могат да посещават индивидуални часове и консултации в училище, без да бъдат тествани за COVID-19. От МОН уточниха, че по същия начин ще протичат индивидуалните изпити за оформяне на срочна оценка, индивидуалните писмени и практически изпитвания за текуща оценка или промяна на оценката, приравнителните изпити, както и тези за валидиране на компетентности, придобити по време на ученето. Тестове няма да се изискват и при индивидуалните дейности за подкрепа за личностното развитие.

Всичко това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа. Промените са в синхрон със заповедта на здравния министър от 26.11.2021 г.

Занятията ще се провеждат присъствено, но без да се допуска смесване на учениците от индивидуалните консултации с тези, които вече учат присъствено.

Учениците, които се тестват два пъти в седмицата или имат зелен сертификат, могат да провеждат часове по спорт във физкултурните салони.

При провеждането на групови извънкласни дейности и занимания в училище се допуска смесване на ученици от различни паралелки, само ако те са тествани или имат „зелен сертификат“. Учениците могат да продължат да посещават практически обучения във фирми при спазване на противоепидемичните мерки и условията на труд в предприятията.

c