Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Почитаме Св. Андрей, честит празник на имениците!

На 30 ноември църквата почита паметта на Свети Андрей Първозвани. Той е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли, брат на Свети Петър. Св. Андрей е най-видният проповедник на християнството в станалите по-късно български земи по Черноморието, което извършва около средата на първи век, както св. Павел e най-видният проповедник на християнството в Македония и Беломорието, което става по същото време.

Съществува хипотеза, че преди това е бил ученик на Йоан Кръстител. Проповядва в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия. Руската православна църква го приема за свой основател. Смята се също така, че Андрей е основал църквата във Византион - предание, което лежи в основата на по-късните претенции на Константинопол за световно религиозно доминиране. И днес константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници.

Свети Андрей Първозвани загива с мъченическа смърт.

На този ден имен ден празнуват Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Дешо, Дешка. Според народните вярвания от честването на Св. Андрей започва нарастването на деня. На трапезата трябва да се сложи жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

c