Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

От -12° до 17° през декември в област Добрич, снежно и студено около Коледа и Нова година

В сила е предупреждение от първа степен (жълт код) и за последния ден на месец ноември (вторник). Сигналът - за силен вятър с пориви и валежи от сняг, в западната част от Горнотракийската низина - от дъжд и сняг, важи за 17 области на страната. За района на област Добрич вятърът ще е от запад-северозапад, с пориви до 15-20 m/s. По северното крайбрежие вятърът ще е от запад-северозапад с пориви 15-20 м/с (7-8 по Бофорт). Късно след обяд ще отслабва.

В първите дни на декември - в периода 4-10 декември ще се създаде валежна обстановка, като с очакваното застудяване на много места в страната дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка.

Най-ниските температури през последния месец на годината ще бъдат между -12° и -7°. Най-високите - между 12° и 17°. Това прогнозира пред БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Според прогнозните модели на синоптиците, през декември у нас се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е от -1° до +2°, в Горнотракийската низина - 2-3° градуса, по Черноморието и в най-южните райони - 4-6° градуса, а в планините е от -8 до -2°.

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините - до 95 литра на квадратен метър, а в най-южните райони - между 70 и 110 литра на квадратен метър.

През декември динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена и времето у нас ще е много динамично, с чести валежи.

Месецът ще започне с ветровито и сравнително студено време, без съществени валежи. На 2 и 3 декември, с усилване на вятъра от югозапад, температурите значително ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е предимно значителна и на отделни места ще превали дъжд. През периода 4-10 декември, под влияние на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през страната или близо до нея, ще се създаде валежна обстановка, като с очакваното застудяване на много места в страната дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка. В края на десетдневието се очаква относително повишение на температурите и временно в източните и южните райони валежите ще са от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните, относително по-високи през периода 13-15 декември. Валежи ще има в средата и в края на периода, когато и температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната дъждът ще преминава в сняг.

И през третото десетдневие температурите ще се задържат близки до обичайните. Синоптични обстановки с повишена вероятност за валежи, предимно от сняг и понижение на температурите, се очакват около 22, 25 и 30 декември.

В климатичната справка на НИМХ се посочва, че в метеорологично отношение декември е първият зимен месец. През него у нас преобладава облачното и мъгливото време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна България - 4-5. При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните - от 2 до 4, а на мъгливите дни, в равнинните райони, е от 7 до 12.

Според астрономическата справка в началото на декември слънцето изгрява в 7 часа и 34 минути, и залязва в 16 часа и 50 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 17 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 50 минути, и залязва в 17 часа и 3 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 6 минути.

Фазите на луната през декември са:

  • на 4 декември е новолуние
  • на 11 - първа четвърт
  • на 19 - пълнолуние
  • а на 27 декември е последна четвърт

Астрономическата зима започва у нас на 21 декември, в 17 часа и 59 минути.

c