Водещи новини Добрич Общество

Документите за ремонта на центъра на Добрич вече са в Европейската прокуратура

Всички документи за ремонта на центъра на Добрич са изпратени за проверка на Европейската прокуратура, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов в профила си във фейсбук.

Той написа още:

„През годините много се изговори има ли престъпление при ремонта на центъра в Добрич. Едно е ясно – тази пешеходна зона и за пешеходци не става! Ще посрещнем зимата с център в много лошо състояние. Даваме си сметка, че пролетта и остатъците от плочки ще бъдат изпочупени. Спекулациите ще продължат, но на всички е ясно, че ремонт е невъзможен“.

Йорданов съобщава, че вече се работи по задание за изграждане на нова пешеходна зона в Добрич.  

Той публикува и потвърждение, което е получил от Европейската прокуратура.

От там съобщават, че сигналът ще бъде разгледан по целесъобразност в съответствие с разпоредбите на Регламента на ЕС 2017/1939. Като се прави уточнение, че полученото потвърждение не означава, че е започнало разследване, нито че такова ще започне. 

Ако ни бъде известено, че може да бъде извършено престъпление или други нередности, попадащи извън обхвата на компетентност на ЕРРО, ЕРРО ще предаде съответната информация на компетентните органи без ненужно забавяне“, информират още от Европейската прокуратура.

Припомняме, че през 2010 г. след проведена процедура за обществена поръчка с предмет „Реконструкция на бул. „25-ти Септември“ – пешеходна зона“, тогавашният кмет Детелина Николова е сключва договор с избрания Изпълнител (Строител) за извършване на строително ремонтни дейности на обекти от градската инфраструктура в Централна градска част на град Добрич, включващ три подобекта, както следва: – Реконструкция по бул. „25-ти Септември“ – пешеходна зона Част I, с обхват от пл. Свобода до пл. Тракийски, включително междублокови пространства на жилищни блокове ‚Републики“ и ул. „Константин Стоилов“; – Реконструкция на бул. „25-ти Септември“ – пешеходна зона Част II, с обхват Централен градски площад „Свобода“; – Реконструкция на Част III от бул. „25-ти Септември“, с обхват от пл. „Свобода“ до бул. „Трети март“.

В Община Добрич след 2 години разбрали, че гаранцията на плочките е изтекла

Стойността на сключения договор за строителство е в размер на 4 935 840,26 лева, като изпълнението е финансирано със средства по Оперативна програма „Регионално развитите“ 2007-2013. Ръководител на проекта е тогавашният заместник-кмет Надежда Петкова.Строежът е реализиран в периода от 15.11.2010 г. – датата на подписване на Протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строежа (Образец 2А) до 12.09.2011 г. – датата на подписване на Констативен акт по чл. 176 от ЗУТ за установяване на годността за приемане на строежа

Още през 2013 година от БСП Добрич е подадена жалба в Окръжна прокуратура във връзка с некачествения ремонт на центъра. През 2017 година социалистите отново подават сигнал. Същата година и Община Добрич сезира Районната прокуратура с искане да се извърши проверка, която да установи има ли данни за извършено престъпление по повод изпълнението на дейностите по ремонта на пешеходната зона.

Днес изтича 10-годишната гаранция на плочките по центъра на Добрич (+снимки)

„Направени са проверки по няколко сигнали и жалби, свързани със състоянието на пешеходната зона. Всички преписки по случая са приключени с постановления за отказ от образуване на досъдебно производство, поради това, че няма данни да извършено престъпление. В случая става въпрос за обществени поръчки, колективни органи са вземали решения, това не са еднолични решения, а в българското наказателно право отговорността е лична“, обясни Окръжният прокурор Радослав Бухчев. Той допълни, че постановленията са потвърдени и от Апелативната прокуратура.

През 2018 година е наложена финансова корекция от 100 000 лева по проекта. Няма информация да е заведен регресен или друг иск от Общината срещу бившия кмет Детелина Николова или заместника й Надежда Петкова.

На пресконференция през септември на кмета и екипът му стана ясно, че гаранцията на потрошените клинкерни плочки в центъра на Добрич е изтекла още през 2018 г., макар те да установили това две години по-късно. До тогава е изискано от фирмата изпълнител да подмени общо 419 кв. м плочки.

По думите на заместник-кмета инж. Пенчо Керванов „видимо компрометирани са 15-20% от плочките, напуканите стигат до 40-50% от общата площ от 40 дка“. Той прогнозира, че реално през месец март 2022 г., след предстоящата зима, целият център ще бъде в аварирало състояние. Няма да има място, където няма да има компрометирани плочки, коментира тогава той.

Follow Me:

Related Posts

 1. Николай Киряков says:

  Дано да има възмездие за тези две персони. Чудя се какво им е усещането, когато вървят по главната улица!? Или я заобикалят? Дали поне малко им е неудобно и / което е малко вероятно/ изпитват срам? Не знаем. Мълчат си въпреки грозотията, която сътвориха. С техните подписи.

 2. Добрич says:

  Едва ли се трогват от състоянието на центъра, нали са прибрали едни пари… Гузен политик или управленец в България, е нещо невиждано.

 3. Добрич says:

  Бившата кметица големи поразии причини на Добрич,де да беше само това.Тя не станали парашутист на ГЕРБ за кмет на община селска?
  Всички помним далаверите по изборите ,когато падна от власт .До ден днешен се изумявам ,че никой не разследва случая и ,че можеби е още някъде на ръководен пост.Мястото и е в панделката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *