Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Безводие разгневи жителите на тервелското село Сърнец

Местните хора подозират, че водните помпи са на режим, за да се пести ток

Липсата на вода през последните 4-5 дни разгневи жителите на тервелското село Сърнец. „Водата намалява от двайсетина дни по високите части на селото. Обясниха ни, че в съседното село имало авария и след отстраняването й би трябвало водоподаването да се подобри. В последните дни обаче водата спира масово и в ниските места“, каза за Про Нюз Добрич кметът на Сърнец Димитър Желязков.

В селото живеят около 80 души. Има животновъдна ферма, която дава работа на местни хора. Там също се притесняват от водния проблем, макар че във фермата водата спира последно, защото се намира в най-ниската част.

Селата Сърнец, Мали извор и Безмер се захранват с вода от помпената станция в Безмер. „Досега такъв проблем сме нямали. Грозна картина е човек да живее в 21 век и да няма вода.  Водопроводът от Безмер до Сърнец беше сменен, понеже беше много стар, и водата спираше само когато има частични аварии по тръбите в самото село. Сега не знаем какво става. Жителите в селото масово започват да ми се оплакват, а аз отговор нямам“, каза кметът.

Местните говорели, че помпата, която подава вода към селото, се спира нарочно, по указания централно от Добрич, за да се пести ток.

„Ако има режим на водата, поне да се знае. Да ни уведомяват – от толкова до толкова часа помпата няма да работи. Няма заповеди, няма уведомления. Не може просто ей така някой да изключи помпата“, ядосва се Желязков.

Потърсихме за отговор шефа на ВиК - район Тервел, Живко Желязков.

„Работим по проблема, имаме хора по трасето. Миналата седмица сме отстранявали аварии в съседното село Мали Извор, което е вързано за същия водопровод. Предполагаме, че има авария в с. Мали Извор, което е с доста камениста почва и трудно се откриват авариите. Губи се вода. Ходили сме по трасето и пак има хора по него. Правим всичко възможно да отстраним проблема“, поясни той.

Желязков беше категоричен, че помпите не се изключват умишлено.

Пред Димитър Желязков шефът на ВиК Добрич Тодор Гикински е заявил, че до довечера проблемът в селото ще бъде решен и също е отрекъл, че има режим на помпите.

c